Σκαρφαλωμένη σε κατάρτι 20 μ., μόνη, σε ένα σκάφος που πλέει στον Ατλαντικό- Γιατί το Vendee Globe είναι ο πιο δύσκολος αγώνας

Σκαρφαλωμένη σε κατάρτι 20 μ., μόνη, σε ένα σκάφος που πλέει στον Ατλαντικό- Γιατί το Vendee Globe είναι ο πιο δύσκολος αγώνας Facebook Twitter
Πηγή φωτό Instagram
0

Τα χέρια της έτρεμαν, το στόμα της είχε στεγνώσει. Η Πιπ Χερ ήταν σκαρφαλωμένη πάνω στο κατάρτι του σκάφους της, το οποίο έπλεε στον Ατλαντικό ωκεανό. Δεν ήταν η μόνη που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Εξάλλου, το Vendee Globe θεωρείται μία από τις δυσκολότερες αθλητικές προκλήσεις.

Πρόκειται για τον ιστιοπλοϊκό γύρο του κόσμου. Οι σκίπερ καλύπτουν πάνω από 24.000 ναυτικά μίλια, σε ένα σκάφος μόνοι τους, χωρίς να επιτρέπεται να δεχθούν βοήθεια, εκτός από την περίπτωση διάσωσης.

Αν το σκαρφάλωμα στο κατάρτι ακούγεται εύκολο, αρκεί να δει κανείς τη φωτογραφία που τράβηξε η Πιπ Χερ από αυτή την περιπέτεια. Ή να σκεφτεί κάποιος πώς είναι να βρίσκεται δεμένος σε ένα κατάρτι που ταλαντεύεται, καθώς το σκάφος πλέει και γέρνει. Εκεί πάνω, κάθε κίνηση γίνεται ακόμη πιο αισθητή. Δεν υπάρχει λόγος να φωνάξεις, γιατί δεν βρίσκεται κανείς τριγύρω να σε ακούσει. Και μπορεί το απέραντο γαλάζιο να μοιάζει μαγευτικό, αλλά η επισκευή δεν παίρνει αναβολή, γιατί ο σκίπερ θα το μετανιώσει αργότερα, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστια κύματα.


Έτσι και η Χερ, με την καρδιά της να σφυροκοπά από την κούραση και τον φόβο, ανέβηκε στο κατάρτι. «Απολύτως τρομακτικό», είπε στους Times για αυτό το περιστατικό.

«Περπατώντας στην αποβάθρα, προτού να σαλπάρουμε, σκεφτόμουν ότι στατιστικά το 45% των σκαφών δεν θα τερματίσουν. Οπότε σκέφτεσαι "Ποιος θα είναι;". Κάθε φορά που κάτι κακό συμβαίνει σε κάποιον άλλον, ξέρεις ότι θα μπορούσες να είσαι εσύ στη θέση του», εξήγησε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.

Ήδη υπήρξε η πρώτη εγκατάλειψη στο φετινό Vendee Globe. Ο Νίκο Τρουσέλ άκουσε ξαφνικά έναν κρότο. «Βγήκα τρέχοντας και είδα ότι δεν είχε απομείνει κατάρτι», είπε.

Εννοείται πως δεν πρόκειται για τους μοναδικούς που έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ο Ζερεμί Μπεγιού, έπρεπε να γυρίσει πίσω 600 μίλια, στην εκκίνηση, για να επισκευάσει τη ζημιά που προκλήθηκε από ένα αντικείμενο που χτύπησε. Ένα τεράστιο πλήγμα στα τέσσερα χρόνια προετοιμασίας και ένα σκάφος 5 εκατομμυρίων λιρών, από ένα αντικείμενο που δεν μπορούσε καν να δει.


Ο Κοζίρο Σιράισι έχει επιστρατεύσει κόλλα, γυαλόχαρτο και μεγάλη υπομονή για να επισκευάσει ένα τεράστιο σχίσιμο στη μαΐστρα του σκάφους του.


Δεν ήταν μόνο η Πιπ Χερ εκείνη που αναγκάστηκε να ανέβει στο κατάρτι της. Ο Αρμέλ Τριπόν υποχρεώθηκε να πράξει το ίδιο για τις απαραίτητες επισκευές, αλλά για εκείνον τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. «Για περίπου μία ώρα πήγαινα από τη μια μεριά στην άλλη, κρεμόμουν σαν τον χιμπατζή από δέντρο. Όταν κατέβηκα ήμουν μουδιασμένος», περιέγραψε στους Times.

Η Χερ είχε προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο στην αποβάθρα. Αλλά παραδέχεται ότι είναι πολύ δύσκολο να προετοιμάσεις πραγματικά το μυαλό σου για κάτι τέτοιο. «Το σιχαίνομαι. Είπα στον εαυτό μου ότι αν φοβηθώ πραγματικά στα μισά, θα κατέβω», δήλωσε.

«Τα χέρια μου έτρεμαν, η αναπνοή μου ήταν γρήγορη, το στόμα μου στεγνό. Το σκάφος έπλεε ομαλά και εγώ του μιλούσα, του ζητούσα να μείνει σταθερό, να μην πάρει μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίση», περιέγραψε στους Times.


Παραδέχθηκε ότι το πιο τρομακτικό ήταν το κατέβασμα. «Ουσιαστικά πρέπει να αφήσεις τον εαυτό σου να πέσει, ανοίγοντας το φρένο της ειδικής ζώνης, ενώ τα πάντα μέσα σου φωνάζουν να κρατηθεί. Έτρεμα για περίπου μισή ώρα μετά».

Παρά τις δυσκολίες, δηλώνει ότι δεν θα ήθελε να βρίσκεται οπουδήποτε αλλού. Στόχος της είναι να γίνει η όγδοη γυναίκα που ολοκληρώνει το Vendee Globe. «Περισσότεροι άνδρες έχουν περπατήσει στη Σελήνη», σημειώνει με νόημα. Και θέλει να το πετύχει καταρρίπτοντας το ρεκόρ γυναικών που έχει η Έλεν ΜακΆρθουρ, με 94 ημέρες 4 ώρες και 25 λεπτά.

Με πληροφορίες από Times

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ