Vendee Globe: Ξεκίνησε ο ιστιοπλοϊκός γύρος του κόσμου, ένας από τους δυσκολότερους αγώνες

Vendee Globe: Ξεκίνησε ο ιστιοπλοϊκός γύρος του κόσμου, ένας από τους δυσκολότερους αγώνες Facebook Twitter
EPA
0

Το Vendee Globe, ο ιστιοπλοϊκός γύρος του κόσμου που θεωρείται ένας από τους δυσκολότερους αγώνες, ξεκίνησε την Κυριακή. 

Συνολικά 33 σκίπερ μετέχουν στην 9η διοργάνωση, οι οποίοι νιώθουν σαν «μονομάχοι», όπως είπε ένας από τους πιο έμπειρους ιστιοπλόους. Πρόκειται για έναν μοναχικό αγώνα- αφού σε κάθε σκάφος υπάρχει μόνο ο σκίπερ- 24.296 ναυτικών μιλίων, χωρίς διακοπή, για τον γύρο του κόσμου. 

Φέτος η εκκίνηση από το Λε Σαμπλ ντ'Ολόν, στις γαλλικές ακτές στον Ατλαντικό, δόθηκε χωρίς τους χιλιάδες που είχαν δώσει το παρών πριν από τέσσερα χρόνια, λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό.


«Νιώθεις σαν μονομάχος. Λυπάμαι για εκείνους που δεν το έχουν ξαναζήσει», δήλωσε ο Άλεξ Τόμπσον. Ο Βρετανός, που ήταν τρίτος το 2012 και δεύτερος το 2016- είναι από τα φαβορί του αγώνα.

Από τους 33 σκίπερ που μετέχουν φέτος, οι 6 είναι γυναίκες. Αυτή τη χρονιά, λόγω της πανδημίας, το άγχος των συμμετεχόντων ήταν ακόμη μεγαλύτερο πριν από την εκκίνηση. Όλοι τους έπρεπε να υποβληθούν σε ελέγχους για τον κορωνοϊό, καθώς σε περίπτωση που είχαν μολυνθεί δεν θα τους επιτρεπόταν να σαλπάρουν.

Ο Τόμπσον είπε ότι έκανε συνολικά περίπου 20 τεστ για τον ιό. «Όταν μπορέσαμε να βγούμε ξανά στη θάλασσα, μετά την καραντίνα, υιοθετήσαμε μια πολύ αυστηρή πολιτική σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας μας, όχι μόνο για μένα αλλά και για την υπόλοιπη ομάδα», συμπλήρωσε.


Η ώρα του τερματισμού είναι ακόμη πολύ μακριά- ο αγώνας αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου- παρόλα αυτά οι σκίπερ ένιωθαν τον ενθουσιασμό που προβλέπεται πριν από κάθε μεγάλη αθλητική πρόκληση. «Είναι πολύ έντονες στιγμές, ο σφυγμός αυξάνεται, η αδρεναλίνη ανεβαίνει», δήλωσε ο Γάλλος σκίπερ Σαρλί Νταλίν.

«Είναι αρκετά ιδιαίτερη η στιγμή όταν από εκεί που είσαι με την ομάδα σου, μένεις μόνος σου. Όταν τους βλέπεις να φεύγουν από το σκάφος ο ένας μετά τον άλλον, καταλαβαίνεις τι αφορά όλο αυτό. Ξαφνικά πέφτει σιωπή, δεν μπορείς να μιλήσεις με κανέναν πλέον», περιγράφει. «Απλά ακούς τον ήχο των πανιών, τον ήχο του ανέμου και την αντίστροφη μέτρηση πριν από την εκκίνηση», πρόσθεσε.

Ποιο είναι λοιπόν το τελευταίο πράγμα που κάνει ένας ιστιοπλόος πριν από αυτή τη δοκιμασία; Η Σαμάνθα Ντέιβις προσπάθησε να αξιοποίησει στο έπακρο τις τελευταίες ώρες της στη στεριά. «Ήπια ένα τελευταίο ποτήρι κρασί, έκανα ένα τελευταίο ντους με ζεστό νερό και για τελευταία φορά ξάπλωσα σε ένα κρεβάτι που δεν κουνιέται», περιέγραψε η 46χρονη Βρετανίδα.

View this post on Instagram

Relive with us the start of the 2020 Vendée Globe 📷 Despite the absence of the usual crowd, leaving Les Sables d’Olonne through the channel still is THE memorable moment when the sailors leave land before sailing single handed around the world sail without stopping or help 👏 Thank you to the people of Les Sables who, from their balconies, maintained the festive atmosphere specific to this moment 🥳 . Revivez avec nous le départ du Vendée Globe 2020 ! 📷 Malgré l’absence de la foule habituelle, la descente du chenal est toujours LE moment symbolique où les marins quittent la terre ferme avant de se lancer pour un tour du monde en solitaire sans escale et sans assistance 👏 Merci aux Sablais présents à leurs balcons qui ont permis de maintenir l’ambiance festive de ce moment 🥳 .
© Olivier Blanchet / Alexander Champy-McLean / Alea / Vendée Globe .
#VG2020 #VendéeGlobe #Imoca #ImocaGlobeSeries #sail #sailing #instasailing #sailor #skipper #OffshoreSailing #OffshoreRacing #AroundTheWorld

A post shared by Vendée Globe (@vendeeglobe2020) on


Οι μετέχοντες στο Vendee Globe μπορούν να ρίξουν άγκυρα, αλλά δεν επιτρέπεται να πιάσουν στεριά ή να δεχθούν βοήθεια από άλλο σκάφος. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν ένας ιστιοπλόος διασώζει κάποιον άλλο. Ο Βρετανός Πιτ Γκος έλαβε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής όταν ρίσκαρε τη ζωή του για να γυρίσει πίσω σε τυφώνα, προκειμένου να σώσει τον Γάλλο ιστιοπλόο Ραφαέλ Ντινελί, στον αγώνα του 1996-1997.

Ο αγώνας διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η εκκίνηση και ο τερματισμός είναι το Λε Σαμπλ Ντ'Ολόν. Το ρεκόρ το κατέχει ο Γάλλος Αρμέλ Λε Κλες, που το 2017 έκανε τον γύρο του κόσμου σε 74 ημέρες, 3 ώρες και 35 λεπτά. Όλα τα σκάφη που μετέχουν έχουν μήκος 60 πόδια (18 μέτρα) και τα πιο εξελιγμένα μπορούν να πιάσουν 30 κόμβους με ευνοϊκό άνεμο.

Οι τραγωδίες δεν έχουν λείψει από αυτό τον εξαιρετικά δύσκολο αγώνα. Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο πλαίσιο του Vendee Globe, ενώ μόνο το 55% των συμμετεχόντων τερματίζουν, καθώς οι υπόλοιποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν εξαιτίας ζημιών στα σκάφη τους.

Με πληροφορίες από BBC, AFP

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM