Η ρωσική ομοσπονδία στίβου δεν κατέβαλε τη δόση των 5 εκατομμυρίων από το πρόστιμο που της έχει επιβάλει η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος (World Athletics), λόγω ντόπινγκ.

 

Τον περασμένο Μάρτιο η World Athletics επέβαλε πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων στη ρωσική ομοσπονδία στίβου, για την παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ. Οι Ρώσοι έπρεπε να καταβάλουν έως την 1η Ιουλίου τα 5 εκατομμύρια από το πρόστιμο, αλλά και 1,31 εκατομμύρια δολάρια για έξοδα που έχει κάνει η παγκόσμια ομοσπονδία στη διερεύνηση και τον χειρισμό της υπόθεσης.

 

Όμως, η προθεσμία έφτασε και πέρασε, χωρίς τελικά η ρωσική ομοσπονδία να καταβάλει τα οφειλόμενα. Οι συνέπειες τώρα θα βαρύνουν τους αθλητές στίβου της χώρας, κάτι που ξεκαθάρισε η World Athletics με ανακοίνωση.

 

Σύμφωνα με αυτή, η Ρωσία όχι μόνο δεν κατέβαλε τα χρήματα, αλλά ούτε έχει δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το πότε θα γίνει αυτό. Πλέον, το ζήτημα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του συμβουλίου της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, στις 29- 30 Ιουλίου. Μέχρι τότε, «παγώνει» η διαδικασία που αφορά τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών σε αγώνες.

 

Η ρωσική ομοσπονδία στίβου έχει αποκλειστεί από όλες τις διοργανώσεις από το 2015, έπειτα από την αποκάλυψη του σκανδάλου με τη μαζική χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές της χώρας. Ρώσοι αθλητές στίβου μπορούν να μετάσχουν σε αγώνες μόνο αν η World Athletics τους δώσει σχετική άδεια να αγωνιστούν ως «ανεξάρτητοι». Διαδικασία που όμως «παγώνει» τώρα, επειδή δεν καταβλήθηκε το πρόστιμο.

 

«Η ρωσική ομοσπονδία απογοητεύει οικτρά τους αθλητές της», δήλωσε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Σεμπάστιαν Κόε, που αναγνώρισε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά συμπλήρωσε: «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου από τη ρωσική ομοσπονδία, σε ό,τι αφορά τους όρους που τέθηκαν τον Μάρτιο».