Τσίπρας: «Οι σχέσεις της Ε.Ε.με τον αραβικό κόσμο πρέπει να είναι πολυεπίπεδες»

Τσίπρας: «Οι σχέσεις της Ε.Ε.με τον αραβικό κόσμο πρέπει να είναι πολυεπίπεδες» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αραβικού Συνδέσμου.

Ο πρωθυπουργός είχε το πρωί συνάντηση με τον Αμπουλ Γέιτ, τον γενικό γραμματέα Αραβικού Συνδέσμου. Ο κ. Τσίπρας τόνισε στον Άραβα αξιωματούχο τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην εντατικοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης– Αραβικού Συνδέσμου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης πως οι σχέσεις ΕΕ και αραβικού κόσμου πρέπει να είναι πολυεπίπεδες και να εδράζονται σε μια διττή προσέγγιση, αφενός μεν στην αντιμετώπιση σημαντικών περιφερειακών προκλήσεων (Συρία, Λιβύη κ.ά.), αφετέρου δε, στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.

«Κάνατε εξαιρετική δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια», είπε ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου στον Αλ.Τσίπρα

Στη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Αμπούλ Γέιτ συζητήθηκε, επίσης, η κρίση στη Συρία, η οποία είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίζει ενεργό, εποικοδομητικό ρόλο στη χώρα.

Συζητήθηκε ακόμα το Παλαιστινιακό, ζήτημα για το οποίο ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών και στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ενώ συζήτηση έγινε και για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάλεσε τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου να επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν όλο το εύρος των ευρω-αραβικών σχέσεων.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει αργότερα συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ