Πειθαρχικό έλεγχο και πλήρη επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, για την καταδίωξη με την αιματηρή κατάληξη στο Πέραμα

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος για το περιστατικό. 

 

Ταυτόχρονα, ζήτησε να γίνει πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

 

Πληροφορίες για ασυνεννοησία στην καταδίωξη

 

Η παρέμβαση του κ. Θεοδωρικάκου έγινε την ώρα που πληροφορίες κάνουν λόγο για ασυνεννοησία ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων και τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, που κατέληξε σε πυροβολισμούς στο Πέραμα, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας 20χρονος που επέβαινε στο όχημα και να τραυματιστεί άλλος ένας, όπως και επτά ένστολοι. 

 

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το κέντρο της Άμεσης Δράσης, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου, ζήτησε από τους αστυνομικούς να διακόψουν την καταδίωξη, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών και των διερχόμενων πολιτών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής». 

 

Αυτήκοοι μάρτυρες, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι δόθηκε αρκετές φορές και σε αυστηρό τόνο η εντολή καμία ομάδα ΔΙΑΣ να μην εμπλακεί με το όχημα. Ο επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη, φέρεται να συμμορφώθηκε με τη διαταγή. Όμως, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. από το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω, που συνέχισαν την καταδίωξη, ενημέρωσαν αργότερα το κέντρο επιχειρήσεων ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μηχανές τους και ότι υπήρχαν τραυματίες, σύμφωνα με την εφημερίδα. 

 

Πληροφορίες για ασυνεννοησία κατά τη διάρκεια της καταδίωξης μετέδωσε και η ΕΡΤ. Στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης ακούγονταν φωνές από τους επικεφαλής εκφωνητές του Β κέντρου, που είχαν δώσει εντολή στους αστυνομικούς να μην ακολουθήσουν το ύποπτο αυτοκίνητο. 

 

Μετά την εντολή η ΔΙΑΣ Πειραιά σταμάτησε την καταδίωξη, αλλά η ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, όταν εντόπισε το όχημα το καταδίωξε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης. Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι αν οι αστυνομικοί δεν άκουσαν την εντολή, λόγω προβλήματος στις συχνότητες της αστυνομίας, είτε την άκουσαν και δεν σταμάτησαν την καταδίωξη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.