Συνάντηση Μητσοτάκη- Ρούτε: Μεταναστευτικό και οικονομία στο επίκεντρο

Μητσοτάκης: Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Με το βλέμμα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση σήμερα στη Χάγη με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. 

Μπορεί η Ολλανδία να έχει τα δικά της ανοιχτά ζητήματα μετά την πρωτιά του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς στις πρόσφατες εκλογές ωστόσο μέχρι να εξακριβωθεί τι κυβέρνηση μπορεί να προκύψει στη χώρα ο Μαρκ Ρούτε συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την διεύρυνση της ΕΕ, τα δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα η διεύρυνση όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και εσάς» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πόροι για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Mαρκ Ρούτε αντάλλαξαν απόψεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μαρκ Ρούτε για τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης με τον κ. Ρούτε να αναφέρει «θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί». «Έχουμε παρόμοιες θέσεις σε πολλά ζητήματα. Σε διμερές επίπεδο, νομίζω ότι έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Διατρέχοντας την ατζέντα, δεν υπήρχαν πολλά σημεία στα οποία έχουμε προβλήματα, αλλά αντιθέτως πολλά σημεία συνεργασίας», είπε ο Ολλανδός πολιτικός. 

Επίσης ο Μαρκ Ρούτε σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τις μη επενδυτικές διαβαθμίσεις. «Θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί», ανέφερε. 

Μητσοτάκης: Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «επιστρέψαμε στην κανονικότητα και αυτό για εμάς, φυσικά, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα». Σε γενικότερο πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με νόημα:  «Όσο καλύτερο συντονισμό έχουμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περάσουμε το Σάββατό μας στις Βρυξέλλες. Βέβαια, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, θέλουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στη Σύνοδο Κορυφής. Και φυσικά, αυτό απαιτεί πάντα σημαντική προετοιμασία και διαβουλεύσεις όπως αυτές για τις οποίες μιλάμε».

Στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών όπου ανταλλάγησαν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα (14-15 Δεκεμβρίου) και της Συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα προηγηθεί (13 Δεκεμβρίου).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM