Στον ανακριτή σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του - Για την υπόθεση των εξοπλιστικών

Στον ανακριτή σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του - Για την υπόθεση των εξοπλιστικών Facebook Twitter
0

Στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί αναμένεται βρεθεί σήμερα Πέμπτη ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου.

Η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμανίκα, καλεί τον πρώην υπουργό, αλλά και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Στο περίπου 800 σελίδων κατηγορητήριο αναφέρεται ότι το ποσό για το οποίο καλείται να απολογηθεί το ζευγάρι ανέρχεται σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τους ανακριτές, η εκτιμώμενη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις συγκεκριμένες υποθέσεις προμηθειών του, ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών, μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες «απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε» και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτές.

Κατά την κατηγορία, οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών είναι 7 -στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank.

Από αυτούς τους λογαριασμούς, πάντα σύμφωνα με την κατηγορία, χρησιμοποιήθηκαν 35 «υπολογαριασμοί» δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, προκειμένου να «χάνεται» κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού.

Η χαρτογράφηση των κινήσεων αυτών, φαίνεται να κατέδειξε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, μέσω του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία, και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και εν τέλει, κατά τους ανακριτές, ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης, ότι μέρος χρημάτων των επίμαχων υπολογαριασμών κινήθηκαν για αγορά χρυσού και ασημιού.

Ο πρώην υπουργός από την αρχή αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει πως δεν εμπλέκεται σε καμία παράνομη δραστηριότητα.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το πώς εξελίχθηκε το κόμμα του;»

Πολιτική / Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το κόμμα του;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δικαίωση» την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - «Φεύγουν από αλλού ο ένας μετά τον άλλον και έρχονται στη ΝΔ»
LIFO NEWSROOM
Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM