Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έχει οριστεί για τις 11 το πρωί και από χθες έγινε γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται με φακέλους οδηγιών και ανακοινώσεις για κανόνες και απαγορεύσεις.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει στους υπουργούς του το πλάνο διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγησή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς θα μεταδοθεί ζωντανά σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ωστόσο αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό, αλλά και η τελευταία.

 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει φακέλους στους οποίους θα περιγράφονται λεπτομερώς οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο. Επίσης θα δοθούν διευκρινήσεις για το πώς θα γίνεται η αξιολόγηση κάθε υπουργείου.

 

Οι κανόνες Μητσοτάκη

 

Από χθες έγινε γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει σήμερα ασυμβίβαστα στους υπουργούς και τους υφυπουργούς.

 

Μεταξύ αυτών η απαγόρευση πρόσληψης συγγενών πρώτου και δευτέρου βαθμού, ενώ απαγόρευση θα τεθεί και για οποιασδήποτε σύμβαση με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

 

Επίσης θα απαγορευθεί στο σύνολο του κυβερνητικού σχήματος –υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς– οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.