ΠΑΣΟΚ: Η χώρα, με τη ψυχή στο στόμα, πάει χιλιόμετρα πίσω

ΠΑΣΟΚ: Η χώρα, με τη ψυχή στο στόμα, πάει χιλιόμετρα πίσω Facebook Twitter
SOOC
8

Αρνητική και μακροσκελής ήταν η ανακοίνωση που εξεδόθη από το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο αποψινό Εurogroup.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τελείωσαν τα μεγάλα και εύκολα λόγια. Ας δούμε λοιπόν που ήμασταν πριν τις εκλογές και που είμαστε τώρα μετά από ένα μήνα «σκληρής» θεαματικής διαπραγμάτευσης.

Πριν τις εκλογές είχαμε δίμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος ( που έληξε στις 31.23.2014 ) και δύσκολες διαπραγματεύσεις επί της ουσίας που οδηγούσαν στο κλείσιμο του προγράμματος, στην καταβολή των δόσεων του 2014 και στο πέρασμα σε μια νέα φάση, αυτήν της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με «μαξιλάρι» τα 11 δις του ΤΧΣ που είχαν μείνει αδιάθετα. Στόχος ήταν επίσης η μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ, που λήγει το Μάρτιο 2016, σε προληπτικό ώστε η Ελλάδα να διαλέγει μεταξύ εταίρων και αγορών με κριτήριο το καλύτερο επιτόκιο.

Ένα μήνα μετά τις εκλογές και μετά από θεατρινισμούς εσωτερικής κατανάλωσης, η χώρα, με τη ψυχή στο στόμα, πάει χιλιόμετρα πίσω:

- Αντί στο τέλος της δίμηνης τεχνικής παράτασης να βγούμε από το μνημόνιο και να περάσουμε στη προληπτική πιστωτική γραμμή, μένουμε άλλους τέσσερις μήνες στο παλιό μνημόνιο και μετά τους τέσσερις μήνες στόχος δεν είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ένα νέο πρόγραμμα, το μνημόνιο 3 ! Η γέφυρα μας πηγαίνει τελικά στο μνημόνιο 3!

- Αντί τα 11 δις του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» για την προληπτική πιστωτική γραμμή, αφαιρούνται από τον έλεγχο του ΤΧΣ, τίθενται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών ( EFSF , ΕΚΤ , SSM ) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μόνον για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία δυστυχώς αναφέρεται ως πιθανή παρότι λίγους μήνες πριν οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ.

- Το πρόγραμμα / μνημόνιο του ΔΝΤ συνεχίζεται κανονικά χωρίς βεβαίως να έχει θέσει η κυβέρνηση ζήτημα μετατροπής του σε προληπτικό.

- Η κυβέρνηση χωρίς να έχει μπει ακόμη στην ουσία της διαπραγμάτευσης επιδίωξε προσχήματα, συμβολισμούς και νέες λέξεις. Τώρα η τρόικα λέγεται «οι θεσμοί». Αυτοί θα ελέγξουν τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που θα υποβληθούν τη Δευτέρα και θα εγκριθούν από το Eurogroup την Τρίτη.

- Η τρόικα με το νέο όνομα της θα κάνει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και των νέων δεσμεύσεων. Χωρίς θετική αξιολόγηση δεν υπάρχει σταδιακή εκταμίευση δόσεων.

- Για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που ανεβαίνουν το Μάρτιο, δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός μέσω ΕΚΤ - ELA - τραπεζών .

- Η τετράμηνη παράταση σημαίνει μείζονα αξιολόγηση πριν τις μεγάλες λήξεις ομολόγων του Ιουλίου - Αυγούστου

- Η κυβέρνηση επισημοποίησε την πλήρη τούμπα στο χρέος. Αποδέχεται το πλαίσιο που συμφωνήθηκε το 2012 και βασίζει όλα τα επιχειρήματα της στο «καταραμένο» PSI ! Δεσμεύεται να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών.

- Η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει τους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς στόχους συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για το 2015 θα ληφθούν υπόψη οι υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μικρότερο το 2015 όχι γιατί δεν χρειάζεται λόγω νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους , αλλά γιατί δεν είναι πλέον εφικτό λόγω της πορείας των δημοσίων εσόδων. Γιατί παρατείνεται το μνημόνιο και ετοιμάζεται μνημόνιο 3 .

- Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, άρα ανακαλεί ή έστω αναστέλλει επ´ αόριστον εξαγγελίες για άμεση νομοθέτηση μέτρων, όπως αυτά για τις εκατό δόσεις ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 .

- Βεβαίως ούτε λόγος για «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» .

Συμπέρασμα : Τελείωσαν δυστυχώς ταπεινωτικά τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις. Είναι θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ και μπαίνει τέλος - οριστικό ελπίζουμε - στις επικίνδυνες ανευθυνότητες. Είναι κρίμα που ήδη η χώρα πληρώνει ακριβά -γυρίζοντας πολλά βήματα πίσω, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και οικονομική δυναμική - τις προεκλογικές ψευδολογίες και τις μετεκλογικές τζάμπα μαγκιές.

Τώρα επείγει να συνειδητοποιήσουν όλοι την πραγματικότητα και να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα την εθνική στρατηγική, τη μόνη που υπήρχε και, όπως αποδείχθηκε, τη μόνη που υπάρχει. Τα υπόλοιπα σε λίγο και κυρίως στη Βουλή.

Πηγή: ΠΑΣΟΚ για Eurogroup: Τελείωσαν δυστυχώς τα ταπεινωτικά ψέμματα και οι ψευδαισθήσεις | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/192678/pasok-gia-eurogroup-teleiosan-dystyhos-ta-tapeinotika-psemmata-kai-oi-pseydaisthiseis#ixzz3SKIcwka6

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Μας αρνούνταν συμφωνία γέφυρα και την πήραμε. Ζητήσαμε μικρότερο πλεόνασμα και το πήραμε. Ζητήσαμε να σταματήσει η γελοιότητα τρεις υπάλληλοι τεχνοκράτες να μιλούν απευθείας σε υπουργούς κυρίαρχης χώρας κάνοντάς τους καψόνια, καο το πήραμε. Θέσαμε το ζήτημα της λιτότητας πανευρωπαϊκά και παίζαμε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου όπου υπήρξαν πάρα πολλές ευνοϊκές φωνές και με ειδικό βάρος υπέρ της χαλάρωσης του βρόχου, εδώ και γενικά.Τι να κλάσουν όμως τέτοιες υποχωρήσεις μπροστά στο ηρωικό μέιλ Χαρδούβελη.
Νομιζω οτι ηρθε η ωρα να γινουμε ολοι λιγο φασιστες:Κανενα βημα σε αυτους που κατεστρεψαν την ελλαδα (πασοκ,νδ)Ακομα και αν βρισκουν τροπο να μιλανε αγνοηστε τους!
σε 23 ημέρες τόσα χιλιόμετρα πίσω. πάγαινε μας μπροστά πρόεδρε. βάλε μας ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλού βιοτικού επιπέδου. όπως τα τελευταία 41 χρόνια (1974 - 2015)