Οργισμένος Κοτζιάς σε κυπριακό δικαστήριο: Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα

Οργισμένος Κοτζιάς σε κυπριακό δικαστήριο: Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα Facebook Twitter
SOOC
0

Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, για τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας και της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τεμάχιο γης στην Έγκωμη, το οποίο είχε παραχωρηθεί στην Ελληνική Δημοκρατία για να κτιστεί η ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, η αίθουσα του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας ήταν κατάμεστη ενώ εντός της αίθουσας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με τη δήλωσή του πως «Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα και Έλληνας υπουργός σε δικαστήριο».

Τόνισε επίσης ότι «ουδέποτε το οικόπεδο απέναντι από το Μετόχι μεταβιβάστηκε στο ΤΑΪΠΕΔ, εταιρεία στην οποία περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου.

Συμπλήρωσε πως η συγκεκριμένη διαφορά δεν εμπίπτει στο εσωτερικό αστικό δίκαιο της Ελλάδας ή της Κύπρου, αλλά στο διεθνές δίκαιο. Όπως αναφέρει στο κυπριακό Κτηματολόγιο, ιδιοκτήτης του οικοπέδου είναι το Ελληνικό Δημόσιο και όχι το ΤΑΪΠΕΔ».

Δεν έκρυψε επίσης την ενόχλησή του για τη στάση του δικηγόρου της Μονής Κύκκου λέγοντας πως «Είναι προσβλητικό Κύπριος πολίτης να αφήνει να νοηθεί ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι ευνουχισμένος και ότι λαμβάνουν άλλοι αποφάσεις για αυτόν».

Σε άλλο σημείο ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «Το κόστος ανέγερσης της νέας ελληνικής πρεσβείας ήταν τρία με τέσσερα εκατ. ευρώ και ότι «τα χρήματα υπήρχαν», παρουσιάζοντας στο δικαστήριο έγγραφο του ΥΠΕΞ, όπου φαίνεται το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ που προοριζόταν για την Κύπρο.

«Τέτοια ζητήματα δεν μας έχει υποβάλει ούτε η Τουρκία, συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς. Ο Κεμάλ Ατατούρκ έδωσε στο ελληνικό δημόσιο γη το 1939 για πρεσβεία και θα ανεγερθεί μετά από 80 χρόνια», είπε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο γης είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου υπό τύπο εμπιστεύματος για να κτιστεί το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε και καταχώρησε αγωγή.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλα Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακά

Πολιτική / Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Το κόμμα δεν αντέχει να καταβάλλει μισθούς σε όσους δεν προσφέρουν υπηρεσίες

«Το μήνυμα είναι ότι το κόμμα δεν αντέχει οικονομικά να καταβάλλει μισθούς σε πρόσωπα που δεν προσφέρουν υπηρεσίες», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου για την υπόθεση Γιώργου Τσίπρα
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

Πολιτική / Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

«Ήταν δέσμευση που είχα αναλάβει προεκλογικά 33% όσο ήταν και πέρσι. Κινούμαστε λίγο πολύ στο όριο που μας έχει προσδιορίσει η ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπολογίζει τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων περί τα 300 εκατομμύρια
NEWSROOM