Μητσοτάκης σε Ιάπωνες επιχειρηματίες: «Επενδύστε στην Ελλάδα»

Μητσοτάκης σε Ιάπωνες επιχειρηματίες: «Επενδύστε στην Ελλάδα» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επενδύσουν σε αυτήν ανέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε στελέχη του εθνικού φορέα επιχειρήσεων και ομίλων της Ιαπωνίας, Keidanren, στο Τόκιο.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την ελληνική αντιπροσωπεία, έγινε δεκτός από τον διευθυντή Τοσιάκι Χιγκασιχάρα (Πρόεδρο και CEO της Hitachi) και μίλησε στα μέλη της Keidanren.

Μητσοτάκης σε Ιάπωνες επιχειρηματίες: «Επενδύστε στην Ελλάδα» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

«Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία από το 2005. Ο κύριος σκοπός της επίσκεψής μου στην Ιαπωνία και ο κύριος σκοπός των συναντήσεων που θα έχουμε είναι να επισημάνουμε ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται τώρα σε δυναμική πορεία και σε τροχιά υψηλής ανάπτυξη», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να γυρίσει σελίδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη νέα Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Μητσοτάκης σε Ιάπωνες επιχειρηματίες: «Επενδύστε στην Ελλάδα» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

«Αν κοιτάξετε τα δημόσια οικονομικά μας, έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης. Έχουμε δει την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Προβλέπεται ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Και παρά το γεγονός ότι θα έχουμε εκλογές τους επόμενους μήνες -αυτές προγραμματίζονται κάποια στιγμή είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο- παραμένουμε ιδιαίτερα πειθαρχημένοι όσον αφορά τη διαχείριση της δημοσιονομικής μας πολιτικής», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης σε Ιάπωνες επιχειρηματίες: «Επενδύστε στην Ελλάδα» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Αναφερόμενος στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Συγκρίνοντας 34 χώρες του ΟΟΣΑ, η Economist Intelligence Unit (EIU) κατέγραψε ότι η Ελλάδα είδε τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ανάμεσα σε 81 χώρες μεταξύ 2019-2022. Και αυτή η ανάλυση εξέτασε 91 διαφορετικούς οικονομικούς δείκτες».

Στις θετικές επιδόσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας απέδωσε ο πρωθυπουργός και την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα: «Αυτό που είδαμε ως αποτέλεσμα όλων αυτών των σημαντικών αλλαγών ήταν μια σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είχαμε μια χρονιά ρεκόρ το 2021. Είχαμε μια χρονιά ρεκόρ το 2022. Η Microsoft, η Google, η Amazon, όλες έχουν δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα για την κατασκευή data centers. Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να επενδύσουν στο τεχνολογικό μας οικοσύστημα».

Μητσοτάκης σε Ιάπωνες επιχειρηματίες: «Επενδύστε στην Ελλάδα» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Κάλεσμα για επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξηγώντας τους λόγους. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και στο βαθμό που σάς ενδιαφέρει να επενδύσετε στην περιοχή μας, εξετάστε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός τριών πραγμάτων: μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που μείωσε τους φόρους αλλά χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας, σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα, και το γεγονός ότι έχουμε εξυγιάνει το τραπεζικό μας σύστημα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης σε Ιάπωνες επιχειρηματίες: «Επενδύστε στην Ελλάδα» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

«Η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αν κοιτάξετε τις εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα ξεπερνούν ήδη το 40%», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Πριν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ιαπωνικές εταιρείες αγόραζαν ελληνικά assets αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και χάσαμε την επενδυτική βαθμίδα, αυτό ουσιαστικά μηδενίστηκε. Έτσι, από τα 10 δισεκατομμύρια πήγαμε στο μηδέν. Τώρα είμαστε κυριολεκτικά ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Η Fitch μας αναβάθμισε πριν από δύο ημέρες σε ένα "σκαλί" κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Και αναμένω πλήρως ότι θα φθάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, και αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες και για τα ιαπωνικά κεφάλαια που θα επανατοποθετηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM