Μητσοτάκης για Ροδόπη: Έλαβα εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ, την έστειλα στον Τσίπρα

Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα εμπιστευτική ενημέρωση της ΕΥΠ, για την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου, υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη

Αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί διακαναλική συνέντευξη ενόψει των δεύτερων εκλογών 2023. Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε αφορούσε τη Ροδόπη και την πολιτική κόντρα που έχει προκύψει ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη μουσουλμανική μειονότητα

«Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες, που πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους και κυρίως να αισθάνονται ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και να μην υπάρχει καμία διάκριση εις βάρος τους», σημείωσε αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός. 

«Το τουρκικό προξενείο ήθελε ανέκαθεν τη μειονότητα απομονωμένη από το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, ήθελε μια μειονότητα που να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική και να αισθάνεται εξαρτημένη ανά πάσα στιγμή από την Τουρκία. Μια στρατηγική που αντίκειται στις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάνης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύο ενημερώσεις προς τον Τσίπρα 

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως το θέμα της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου το έφεραν στην επικαιρότητα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσιες τοποθετήσεις τους. 

«Το τουρκικό προξενείο έδινε σαφείς εντολές στήριξης στους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ που εξελέγησαν στην προηγούμενη Βουλή. Υπήρξε μία γενική ενημέρωση προς τον κ. Τσίπρα, κάποιους μήνες πριν τις εκλογές και μία πολύ πιο ειδική, ενώ ήμουν πρωθυπουργός. Γιατί άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει ότι τον ενημέρωσα αφότου δεν ήμουν. Στις 25 Μαΐου εξακολουθούσα να είμαι πρωθυπουργός. Έλαβα μία εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ που πολύ αναλυτικά εξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη και αυτή την ενημέρωση την έστειλα στον κ. Τσίπρα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Δεν του υπέδειξα τι έπρεπε να κάνει με τους υποψήφιους του, απλά του έδωσα τα αποδεικτικά στοιχεία για την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου σε αυτή την εκλογική μάχη», συμπλήρωσε. 

«Τι θα γίνει αν εκλεγούν και εμφανιστούν ως υπέρμαχοι της “τουρκικής μειονότητας” και τότε τους διαγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα υπάρχουν δύο βουλευτές που ουσιαστικά θα αγωνίζονται για τα συμφέροντα της “τουρκικής μειονότητας” όπως την προσδιορίζουν», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θίξει αυτό το θέμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Τα ζητήματα των μειονοτήτων αφορούν την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει σε ένα αμιγώς εσωτερικό ζήτημα», είπε αρχικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα θίξω το ζήτημα στον Ερντογάν. Η δημοσιοποίηση αυτής της συζήτησης στέλνει και ένα μήνυμα στην Τουρκία, ότι στα ζητήματα της μειονότητας, η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις», συμπλήρωσε.  

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης προς Φιντάν για το πρόγραμμα SAFE: «Όποιος ενοχλείται, να το αποδεχθεί»

Πολιτική / Γεραπετρίτης προς Φιντάν για το πρόγραμμα SAFE: «Όποιος ενοχλείται, να το αποδεχθεί»

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση τη Δευτέρα στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του προγράμματος SAFE
LIFO NEWSROOM
Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για ενδεχόμενα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

Πολιτική / Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για ενδεχόμενα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

Η γνώμη των πολιτών για για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και δικαιοσύνης στο θέμα του Πάνου Ρούτσι και τις διαδηλώσεις μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
LIFO NEWSROOM
Live-Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Live-Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Η παρέμβασή του επικεντρώνεται στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, με αναφορές στα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις ευρωπαϊκές προκλήσεις και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική / Συζήτηση στη Βουλή σήμερα για την εξωτερική πολιτική: Τι αναμένεται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη διεύρυνση της συζήτησης που ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για το παλαιστινιακό, σε μια συνολική συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αποφάσισε ο πρωθυπουργός, με στόχο «να αναπτύξει όλη τη λογική των ελληνικών χειρισμών» σε αυτόν τον τομέα
LIFO NEWSROOM