Μητσοτάκης: «Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα από τη Λιβύη – Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν πάρτι δεκαετιών»

Μητσοτάκης: «Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα από τη Λιβύη – Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν πάρτι δεκαετιών» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας, από τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό, έως την οικονομία, τις ενεργειακές υποδομές και το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως σημείωσε, «δίνω αγώνα για τα εθνικά συμφέροντα» και «είμαι πάντα ανοιχτός σε οποιαδήποτε κριτική, γνωρίζοντας τη δυσκολία της λήψης αποφάσεων».

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα για «ήρεμα νερά», επιμένοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα δεν αποδέχεται θεωρίες περί γκρίζων ζωνών ούτε αμφισβήτηση ελληνικών νησιών». Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το χαρακτήρισε «παράλογο και άκυρο» και κάλεσε ξανά την κυβέρνηση της Τρίπολης να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Η Τουρκία δεν μπορεί να ζητά καλές σχέσεις με την Ευρώπη και ταυτόχρονα να επιχειρεί να μπλοκάρει ενεργειακά έργα», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι είναι λάθος να θεωρείται δεδομένη η ένταξη της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα εξοπλισμών, όσο εξακολουθεί να διατηρεί την απειλή πολέμου (casus belli) έναντι της Ελλάδας. Όπως υπογράμμισε, η Άγκυρα δεν πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα SAFE όσο η Αθήνα έχει λόγο και αντίρρηση, ενώ τόνισε ότι θα τεθούν ρήτρες αιρεσιμότητας ώστε ο εξοπλισμός που προμηθεύεται η Τουρκία να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά κράτους–μέλους της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ: έχει ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση των F-16, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η ασφάλειά μας είναι η αποτρεπτική μας δυνατότητα». Κάλεσε τέλος σε ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαμεσολαβητές, αλλά πατά στα πόδια της και διαθέτει τα κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας για την αποφυγή ή διαχείριση κρίσεων με την Τουρκία.

Για το μεταναστευτικό, χρησιμοποίησε την έκφραση «κατάσταση πολιορκίας» εξηγώντας ότι πρόκειται για νομική ορολογία ώστε να διασφαλιστεί η διεθνής νομιμότητα των αποφάσεων της Ελλάδας. «Η χώρα μας δεν μπορεί να ανεχτεί μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν – στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου – για να την αποτρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις υποδομές και τη διασύνδεση με το ενεργειακό καλώδιο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Το έργο θα ξεκινήσει όταν το επιτρέψουν οι γεωπολιτικές συνθήκες. Θα γίνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Επανέλαβε επίσης τη σημασία της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του δεν αποδέχεται τη «θεωρία της ακινησίας» και ότι «η Ελλάδα οφείλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων».

Στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα ήταν διαχρονικό και δεν αφορούσε μόνο τη σημερινή κυβέρνηση. «Ήταν γνωστό ότι υπήρχαν προβλήματα στις διασταυρώσεις των επιδοτήσεων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό πρόβλημα», τόνισε. Όπως εξήγησε, η απόφαση για τη διάλυση του οργανισμού προηγήθηκε της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και δεν αποτελεί αντίδραση αλλά στρατηγική επιλογή. «Δεν μπορέσαμε να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ εν κινήσει. Το πάρτι αυτό τελειώνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εύρος των ελέγχων, αποκάλυψε ότι εξετάζεται ήδη μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, δίνοντας έμφαση στη φράση: «Θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας – αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα επιληφθούν πλήρως, με στόχο να ανακτηθούν πόροι και να μπει τέλος στο καθεστώς αδιαφάνειας. «Η Εξεταστική πρέπει να γίνει για να μιλήσουν ανοιχτά κάποιοι άνθρωποι και να δώσουν εξηγήσεις. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κρήτη – αφορά όλη την Ελλάδα. Νομίζει κάποιος ότι μόνο νεοδημοκράτες τα έκαναν αυτά;», διερωτήθηκε.

Τέλος, σημείωσε ότι οι αγροτικές ενισχύσεις θα συνεχιστούν, αλλά πλέον θα συνδέονται με την «ουσιαστική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πολιτική για την αγροτική παραγωγή θα μεταρρυθμιστεί σε πιο αυστηρή και αποδοτική βάση.

Μητσοτάκης για μέτρα στη ΔΕΘ: «Θα απαλύνουμε τη μεσαία τάξη»

Αναφερόμενος στα μέτρα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Σκοπός μας να απαλύνουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς. Δεν θα σας πω τον τρόπο. Πολλοί συμπολίτες μας τα βγάζουν δύσκολα πέρα».

«Το πρόβλημα είναι η συσσωρευμένη ακρίβεια», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «θα απαλύνουμε τη μεσαία τάξη, τους μισθωτούς».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2027 με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ενώ άσκησε δριμεία κριτική για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «ανταγωνισμό τοξικής φρασεολογίας». Εξέφρασε την ανησυχία του για τη δημόσια εικόνα του Κοινοβουλίου και τον τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβάνονται οι πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως «δεν είναι στη Νέα Δημοκρατία και δεν το προκάλεσα εγώ – ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, με αιχμή τη δραστική αλλαγή στις πολεοδομίες, ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «ήταν ένας κακός πρωθυπουργός και κακός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επιμένοντας ότι δεν θα επιτρέψει να παραχαραχθεί η ιστορία.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ