Μητσοτάκης: Αγανάκτηση για τους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» που ασκούν κριτική από απόσταση

Μητσοτάκης: Αγανάκτηση για τους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» που ασκούν κριτική από απόσταση Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Για «πυροσβέστες της ξαπλώστρας», που ισχυρίζονται ότι «οι φωτιές σβήνουν μόνες τους», έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας κατά τα φαινόμενα στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. 

Ο πρωθυπουργός, στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έκανε εκτενή αναφορά στις πυρκαγιές και εξέφρασε αγανάκτηση για όσους ασκούν κριτική από απόσταση. 

«Επιτρέψτε μου ένα προσωπικό σχόλιο, μια αγανάκτηση απέναντι σε όλους αυτούς τους “πυροσβέστες της ξαπλώστρας”, οι οποίοι ασκούν κριτική από απόσταση και ισχυρίζονται ότι τάχα οι φωτιές σβήνουν μόνες τους, με κάποιο μαγικό τρόπο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Είναι βαθιά προσβολή αυτό, όχι σε εμάς, όχι στην πολιτική ηγεσία, αλλά στους πυροσβέστες στο πεδίο, στους εθελοντές, σε όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κοιμηθεί. Υπάρχουν σήμερα πολλοί πυροσβέστες που στις δύσκολες φωτιές, ειδικά στη Δαδιά, δεν έχουν κοιμηθεί βράδια ολόκληρα. Λίγος περισσότερος σεβασμός, λοιπόν, απέναντι σε αυτούς τους κρατικούς λειτουργούς που με αυτοθυσία παλεύουν με φαινόμενα τα οποία συχνά, από τη φύση τους, ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνονται κατά μέσο όρο πάνω από 50 πυρκαγιές την ημέρα στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια αναμέτρηση με την κλιματική κρίση, την οποία επιδεινώνουν η ανθρώπινη αμέλεια, αλλά και «οι συνειδητές εμπρηστικές ενέργειες».

«Γιατί, προφανώς, είναι άλλου τύπου οι δασικές πυρκαγιές σε απάτητους δρυμούς, όπως αυτός της Δαδιάς. Είναι διαφορετικές οι επαναλαμβανόμενες φωτιές σε κτηνοτροφικές ζώνες, όπως στο Ρέθυμνο ή στην Ηλεία. Και άλλα χαρακτηριστικά έχουν οι πυρκαγιές σε περιαστικές περιοχές, όπως η Πεντέλη ή το Σχιστό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Στην τοποθέτησή του επεσήμανε την «εξαιρετικά επιτυχημένη» λειτουργία του 112 για τις οργανωμένες εκκενώσεις, ότι φέτος «έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, πολλά περισσότερα πτητικά μέσα» και ότι «για πρώτη φορά υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο καθαρισμού των δασών μας». 

Την ίδια ώρα, κάλεσε σε εγρήγορση. «Έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουμε δύσκολες μέρες αύριο, μεθαύριο, με τους ανέμους πάλι να ενισχύονται. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι σε απόλυτη εγρήγορση», τόνισε. 

«Χτίζουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις» 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην ενέργεια, κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις «περιορισμένες διακοπές» του Αυγούστου. 

«Συνεχίζουμε να χτίζουμε τα εθνικά μας αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος, εξαντλώντας ουσιαστικά τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, τα οποία προφανώς και είναι αυξημένα και βελτιωμένα λόγω της καλής απόδοσης της εθνικής οικονομίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

Σημείωσε ότι σχεδόν μισό δισεκατομμύριο από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και «θα επιστραφούν στην κοινωνία για τη στήριξή της». 

Προανήγγειλε ότι με νομοθετική διάταξη που θα πάει σήμερα στη Βουλή «κλείνουν και τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών». 

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες, σχολίασε ότι «ενδεχομένως να μην είναι τόσο τολμηρές όσο απαιτούν οι συνθήκες», αλλά συμπλήρωσε ότι αξίζει να επισημανθεί η γενική κατεύθυνση για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15%, όπως και η πρόβλεψη εξαιρέσεων «που πέτυχε η Ελλάδα». 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση τριών υπουργείων για Βασιλίσσης Όλγας: «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα»

Πολιτική / «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» - Παρέμβαση τριών υπουργείων για Βασ. Όλγας

Τα υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και καλούν τον Δήμο Αθηναίων να «τηρήσει τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες»
LIFO NEWSROOM
Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ