Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προανήγγειλε τη διακοπή επιδομάτων σε όσους χορηγείται άσυλο στην Ελλάδα. 

 

«Στόχος μας είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες και από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία γιατί όλα αυτά λειτουργούσαν θελκτικά για να έρθουν στην χώρα μας και να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις παροχές» δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

 

«Η Ελλάδα κόβει αυτές τις παροχές. Όποιος παίρνει άσυλο μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.  Υπάρχουν κάποια προγράμματα ένταξης, υπάρχουν κάποια προγράμματα στήριξης αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτά τα πράγματα» ανέφερε, προσθέτοντας πως ήδη έχει χορηγηθεί άσυλο σε περίπου 11.200 που βρίσκονται σε δομές με παροχές. «Αυτά κόβονται μέσα στο Μάρτιο», διαμήνυσε ο κ. Μηταράκης. 

 

Σχολιάζοντας την παρενόχληση ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στη Λέσβο, την χαρακτήρισε «απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας  που δείχνει τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ως χώρα αλλά δείχνει και την αντίδρασή μας η οποία είναι ισχυρή, είναι αποφασιστική και γίνεται με την ενότητα του ελληνικού λαού». Κλείνοντας, έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επιρρίπτοντας στην Άγκυρα τις ευθύνες για την συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος των συνόρων. 

 

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως «πολιτικά πιόνια» για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. «Δεν αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα ένα προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα [...] Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται από τη Συρία, δεν έρχονται από το Ιντλίμπ, ζουν εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία, πολλοί μιλούν άπταιστα τουρκικά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Η τουρκική κυβέρνηση τους στηρίζει, τους παρείχε μεταφορικά μέσα για να πάνε στα σύνορα. Και φυσικά η Ελλάδα κάνει ό,τι θα έπραττε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της από τις παράνομες διελεύσεις. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε [...] Δεν υποκινήσαμε εμείς την κρίση. Δεν ενθαρρύνουμε εμείς αυτούς τους ανθρώπους να περάσουν παράνομα. Και ειλικρινά, είμαστε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr