Μηταράκης: Μετανάστες μεταφέρονται στον Έβρο με αυτοκίνητα της τουρκικής χωροφυλακής

Μηταράκης: Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Για «αυξημένη ένταση στον Έβρο» μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης εν μέσω και της τεταμένης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τη γειτονική Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες. 

«Υπάρχει μια αυξημένη ένταση στον Έβρο. Προσπαθούν σε κάποιες νησίδες πάνω στο σύνορο να εγκαταστήσουν μετανάστες και μετά να ζητήσουν από την Ελλάδα να τους ψάξει. Η στάθμη του ποταμού έχει πέσει και δημιουργούνται διάφορες νησίδες. Είναι καινούργια πρακτική αυτή», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι ο Έβρος από την πλευρά της Τουρκίας είναι στρατιωτικοποιημένος και ως εκ τούτου «για να περάσεις σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης ανοχή των τουρκικών αρχών», ενώ «πολλές φορές [μετανάστες] μεταφέρονται και με αυτοκίνητα της τουρκικής χωροφυλακής».

«Αν βρούμε τους μετανάστες στη νησίδα τους παίρνουμε στην Ελλάδα για ανθρωπιστικούς λόγους. Είναι άνθρωποι που έχουν ταλαιπωρηθεί. Γενικότερα στα σύνορα εφαρμόζουμε πολιτική αποτροπής παράνομης εισόδου. Είναι κάτι που το προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Στη θάλασσα η ελληνική ακτοφυλακή φτάνει στη μέση γραμμή χρησιμοποιεί σειρήνες και ηχητικό υλικό το οποίο κατά κανόνα οδηγεί τις βάρκες να γυρίσουν πίσω», σημείωσε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης διέψευσε κατηγορηματικά τα περί pushback προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο από τις ελληνικές αρχές, λέγοντας ότι πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα και πως τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ για το θέμα, βασίζονται σε πηγές της τουρκικής ακτοφυλακής.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ