«Στην τουρκική πρόκληση στη Λέσβο» αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.καθώς τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανοιχτά της Λέσβου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας.

 

Σημειώνεται ότι επτά βάρκες με 300 μετανάστες και πρόσφυγες βρέθηκαν σε μια ακτίνα 50 έως 100 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Λέσβου.  Σύμφωνα με στελέχη του λιμενικού σώματος, όλες αυτές οι βάρκες καθοδηγούνταν από ένα πολεμικό πλοίο και έξι τουρκικές ακταιωρούς

 

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ότι ήταν πολλά τα χτεσινά γεγονότα στη Λέσβο και δεν υπήρξε είσοδος στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

 

«Καλέσαμε την Τουρκία να διακόψει την ενέργεια και να τους πάρει πίσω. Τους πήρε όλους τελικά πίσω», είπε.

 

Τόνισε, μάλιστα, πως η Ελλάδα θα αντιδράσει τη Δευτέρα με επίσημη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται πρόσφυγες αυτοί που συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Η Συνθήκη της Γενεύης αναφέρεται σε ανθρώπους που κινδυνεύουν και φεύγουν λόγω κινδύνου, όχι λόγω υποστήριξης του γείτονος κράτους» δήλωσε.

 

Την ίδια ώρα στο πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet αναφέρεται ότι «οι ΗΠΑ κακομαθαίνουν την Ελλάδα» και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίου Φλώρου, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την έξοδο γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο.