Κ. Μητσοτάκης: Βράδυ Χριστουγέννων με πρώην χρήστες στην Πλατεία Βάθη

Κ. Μητσοτάκης: Βράδυ Χριστουγέννων με πρώην χρήστες στην Πλατεία Βάθη Facebook Twitter
0

Mε άτομα που ακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά πέρασε το βράδυ των Χριστουγέννων o Κυριάκος Μητσοτάκης.

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε μαζί τους σε ένα καφενείο στην Πλατεία Βάθη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τις προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν καταφέρει να απεξαρτηθούν από τις τοξικοεξαρτητικές ουσίες.

Κ. Μητσοτάκης: Βράδυ Χριστουγέννων με πρώην χρήστες στην Πλατεία Βάθη Facebook Twitter

Του μίλησαν για το πώς ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τα ναρκωτικά, για βιώματά τους ως χρήστες μέχρι και την ένταξή τους σε πρόγραμμα απεξάρτησης καθώς και για τα προβλήματά τους μετά την ολοκλήρωσή της απεξάρτησης, κατά τη διαδικασία επανένταξης.

Αρχικά συζήτησαν για τις πολιτικές πρόληψης, και εκείνος τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένας αποτελεσματικότερος μηχανισμός εκπαίδευσης τόσο των γονέων όσο και των παιδιών στα σχολεία για τα ναρκωτικά.

Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος με τον οποίον οι απεξαρτημένοι πρώην χρήστες μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας χωρίς να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία ενός άνδρα 58 ετών που άρχισε τη χρήση σε ηλικία 23 ετών και ολοκληρώνει σε λίγο καιρό με επιτυχία πρόγραμμα απεξάρτησης: «Αν είσαι πάνω από 45 χρονών είναι πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά. Φαντάσου να λες κι ότι είσαι πρώην χρήστης ναρκωτικών», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι απαιτεί μεγάλη ψυχική δύναμη για να ολοκληρώσει κανείς προγράμματα απεξάρτησης, και ότι η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει ενεργότερα όσους προσπαθούν να απεξαρτηθούν και τα καταφέρνουν. «Θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο αυτη την προσπάθεια» είπε.

Κ. Μητσοτάκης: Βράδυ Χριστουγέννων με πρώην χρήστες στην Πλατεία Βάθη Facebook Twitter

Στη συζήτηση ήρθαν και παραδείγματα πολιτικών που έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών που ανέδειξαν οι συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ είναι η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, η οποία, όπως τονίστηκε, είναι η πλέον αποτελεσματική για την προστασία της υγείας και της ζωής των χρηστών.

Η λειτουργία ανάλογων χώρων, όπως είπαν οι πρώην χρήστες, λειτουργεί σε πολλές χώρες ως προ-στάδιο της διαδικασίας απεξάρτησης και επανένταξης και συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της εγκληματικότητας. Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη πρόταση και ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό αντεπιχείρημα για τη μη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης και στην Ελλάδα.

Οι πρώην χρήστες έδωσαν έμφαση και στο πρόβλημα της μετάδοσης του HIV, καθώς, όπως είπαν, οι δωρεάν σύριγγες που παρέχονται δεν επαρκούν και έτσι οι χρήστες ανταλλάσσουν χρησιμοποιημένες.

Ανάμεσα σε όσους συνομίλησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και άνθρωποι που έχουν φυλακιστεί.

Η παρατήρηση ενός εξ αυτών ότι «η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι πάρα πολύ εύκολη μέσα στη φυλακή», έγινε αφορμή να συζητηθεί λεπτομερώς και ο φαύλος κύκλος που συχνά προκαλεί ο αναποτελεσματικός τρόπος που αντιμετωπίζει γενικότερα η Πολιτεία το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Κ. Μητσοτάκης: Βράδυ Χριστουγέννων με πρώην χρήστες στην Πλατεία Βάθη Facebook Twitter

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ευχαρίστησε τους πρώην χρήστες που δέχθηκαν να μοιραστούν μαζί του τις εμπειρίες τους, πέρασε, μαζί με την κινητή μονάδα της ΜΚΟ Praksis από διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, στα οποία η οργάνωση κάνει καθημερινά παρεμβάσεις βοηθώντας ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών αλλά και παρεμβάσεις υπέρ άλλων ομάδων όπως οι άστεγοι, τα εκδιδόμενα άτομα και τα θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking).

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ: οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Πολιτική / ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Παιδεία, υγεία, ενέργεια και χωροταξία είναι οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίες ξεπερνούν «τους κυβερνητικούς κύκλους», όπως είπε και απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
LIFO NEWSROOM