Η Αχτσιόγλου απαντά στο ΔΝΤ μέσω επιστολής στους Financial Times: Δεν δεχόμαστε μειώσεις συντάξεων

Η Αχτσιόγλου απαντά στο ΔΝΤ μέσω επιστολής στους Financial Times: Δεν δεχόμαστε μειώσεις συντάξεων Facebook Twitter
1

Επιστολή της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, δημοσιεύουν οι Financial Times, υπό τον τίτλο «Οι συνταξιούχοι της Ελλάδας έχουν μετά βίας τα προς το ζην». Η υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.

Όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την επιμονή του ΔΝΤ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις», ενώ συμπληρώνει ότι ως υπουργός απαντά «με την ελπίδα ότι θα ακούσει η Κριστίν Λαγκάρντ».  Η Έφη Αχτσιόγλου τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή πως οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, διότι δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες παροχές.

Ακόμα, αμφισβητεί τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η κατηγορία ότι το ελληνικό σύστημα συντάξεων είναι υπερβολικά γενναιόδωρο και «στεγνώνει» την ελληνική οικονομία. Αναφέρει ότι είναι παραπλανητική η σύγκριση που λέει ότι για τις συντάξεις στην Ελλάδα απαιτείται περίπου το 11% του ΑΕΠ, έναντι του μέσου όρου 2,25% στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για τις συντάξεις πέρυσι, η συνολική κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων προβλέπεται να είναι μικρότερη του 9% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο μέσος όρος της ευρωζώνης σχετίζεται μόνο με το κόστος χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος και όχι τις συνολικές δαπάνες, αναφέρει η υπουργός προσθέτοντας ότι το συγκρίσιμο ποσοστό για την Ελλάδα είναι περίπου 5% του ΑΕΠ.

Η διαφορά δεν σχετίζεται με ένα πολύ γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα, σημειώνει στην επιστολή. «Είναι κυρίως το αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης, παράλληλα με μια σημαντική αύξηση στην ανεργία, οδηγώντας σε σοβαρή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Παρ' όλα ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε μια συνολική μεταρρύθμιση που εγγυάται εξοικονόμηση ύψους 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018», προσθέτει.

Η υπουργός επισημαίνει ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει υπόψη του και άλλους τομείς κοινωνικών δαπανών, όπου η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου - επιδόματα υγείας, αναπηρίας, οικογενειών και τέκνων ή στέγασης. «Οι ελληνικές συντάξεις λειτουργούν ως υποκατάστατο άλλων τμημάτων του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας, καλύπτοντας τις ελλείψεις τους».

Το συμπέρασμα είναι, όπως τονίζει, ότι οι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι αλλού στην Ευρώπη. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα για άτομα άνω των 65 ετών είναι 9.000 ευρώ στη χώρα έναντι 20.000 ευρώ στην ευρωζώνη, προσθέτει. «Πώς θα μπορούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να είναι οι υπεργενναιόδωρες συντάξεις όταν το 43% των συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερα από 660 ευρώ το μήνα;».

Τέλος, σημειώνει ότι η επιμονή για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις δεν συνάδει με τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός, όπου έκανε αναφορά στην αυξανόμενη ανισότητα και τη φτώχεια καλώντας τούς διαμορφωτές πολιτικής «να σκεφτούν πώς να αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου».

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM