Εκλογές 2023: Σύσκεψη ΠτΔ με πολιτικούς αρχηγούς - Προς υπηρεσιακή κυβέρνηση

Εκλογές 2023: Σύσκεψη ΠτΔ με πολιτικούς αρχηγούς για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Στις 11:00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα υποδεχθεί, για σύσκεψη, τους πολιτικούς αρχηγούς μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, με βάση των αποτελέσματα των πρώτων εκλογών του 2023.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης δεν κράτησαν τις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης και πλέον θα κινηθούν οι επόμενες διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί των πέντε κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, θα συναντηθούν με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος.

Εκλογές 2023: Τα πρόσωπα που προκρίνονται για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αφότου δεν είχε αποτελέσματα η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, πλέον κινείται η διαδικασία για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Τη θέση του πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες, αναμένεται να αναλάβει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς. Πρόκειται για τον αρχαιότερο εκ των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αναμένεται να πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης.

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ,  Παύλος Αποστολίδης και ο  πρέσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Εκλογές 2023: Την Κυριακή η ορκωμοσία της Βουλής

Την ίδια ώρα, με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επισπεύστηκε η διαδικασία για την ορκωμοσία της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21 Μαΐου.

Την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου θα ορκιστούν τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου και την αμέσως επόμενη μέρα θα διαλυθεί ξανά η Βουλή για τη διενέργεια των δεύτερων εκλογών.

Ειδικότερα, στις 18:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Μετά τη διάλυση του Σώματος, θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με την προκήρυξη του δεύτερου γύρου εκλογών, με την 25η Ιουνίου να φαίνεται πως «κλειδώνει».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί νέα προσφυγική κρίση όπως του 2015

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιπτώσεις από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πολιτική / Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων για τον επαναπατρισμό πολιτών

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
THE LIFO TEAM