Δεύτερες εκλογές 2023- Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά για την οποία θα μπορούσε να πάει με την Τουρκία στη Χάγη»

Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Συνέντευξη παραχωρεί αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. 

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στις εμφανίσεις και την περιοδεία ενόψει των δεύτερων εκλογών 2023, έπειτα από την ολιγοήμερη διακοπή καθώς ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

Σε ερώτηση γιατί όχι debate των δύο με τον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής λέγοντας πως αυτό αποτελεί περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα. «Από τη στιγμή που υπάρχει πλαίσιο διακομματικής εξάλλου το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ακύρωσε τη χρησιμότητα ενός τέτοιου debate. Το debate των 5 είναι χρήσιμο και σε αυτή τη συγκυρία» σημείωσε ενώ εξέφρασε την ελπίδα να «μιλήσουμε περισσότερο για προγράμματα, ελληνοτουρκικά κλπ».

«Πολλά προϋποθέτουν ότι ο λαός θα εναποθέσει στη Νέα Δημοκρατία και σε εμένα την εμπιστοσύνη στις κάλπες 25ης Ιουνίου» μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για Τουρκία

Μιλώντας για τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία είπε ότι έχει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση ενώ η Ελλάδα έχει υπηρεσιακή. Εάν οι εκλογές είχαν γίνει με ενισχυμένη αναλογική θα είχαμε και εμείς ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς να χρειάζεται να ξαναπάμε σε κάλπες» τόνισε μεταξύ άλλων.

«Υπήρχε τους τελευταίους μήνες βελτίωση στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων» σημείωσε ενώ τόνισε ότι «πάντα μία εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για νέο ξεκίνημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι «θα ήθελα συνάντηση με τον Ερντογάν, θα βρεθούμε στο Βίλνιους μαζί για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Γνωριζόμαστε πια καλά. Έχει αυτό και νομίζω μια αξία διότι και ο ίδιος γνωρίζει ποιες είναι οι δικές μου θέσεις και εγώ γνωρίζω και τη δικιά του προσέγγιση. Όμως θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει πιστεύω μέσα από μια συνολικά διαφορετική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση συνολικά, με την Ευρώπη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδεχομένως μια πιο ορθολογική οικονομική πολιτική. Βλέπουμε κάποια τέτοια δείγματα από τη νέα τουρκική κυβέρνηση, αλλά είναι ακόμα νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα».

»Έχουμε ακολουθήσει πολύ συνεκτική εξωτερική πολιτική, ενίσχυση των συμμαχιών των ενόπλων δυνάμεων μας και ανάδειξη της Ελλάδας ως απαραίτητου πόλου σταθερότητας, επιμείναμε στην ανάγκη δίκαιης αλλά αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτή μετά βεβαιότητάς θα συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση» τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι μόνο μία διαφορά θα μπορούσε να οδηγήσει στη Χάγη. «Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά για την οποία θα μπορούσε όντως να πάει με την Τουρκία στη Χάγη. Και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα ήμουνα σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να βάλω οποιοδήποτε άλλο γεωπολιτικό ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία.

»Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης ή αποστρατικοποίησης των νησιών και προφανώς δεν συζητά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτά δυστυχώς αποτελούν συνεκτικό τμήμα της ρητορικής της «γαλάζιας πατρίδας» διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM