ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Le Monde: Η ελληνική κρίση θέτει σε δοκιμασία το γαλλο-γερμανικό ντουέτο

Le Monde: Η ελληνική κρίση θέτει σε δοκιμασία το γαλλο-γερμανικό ντουέτο Facebook Twitter
EPA/BERND VON JUTRCZENKA
0

«Πρέπει να είμαι σαφής: η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως, δεν μπορεί να αναβληθεί», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, στο περιθώριο μιας επίσκεψης στη Λυών. Για τον ίδιο, ούτε λόγος για αναμονή του δημοψηφίσματος. «Θέλω να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων. Πρέπει να βρεθεί πριν από το δημοψήφισμα, αυτή δεν θα έχει πια μεγάλη σημασία μετά το δημοψήφισμα. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε το δημοψήφισμα θα έχει τις συνέπειες που ξέρουμε».

Όπως γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δηλώσεις του Ολάντ διατυπώνονται στον αντίποδα της θέσης της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία απέρριψε την περασμένη Δευτέρα, ενώπιον των βουλευτών του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), κάθε πιθανότητα επανάληψης των διαπραγματεύσεων πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για τη Μέρκελ, νέες συνομιλίες είναι πιθανές μόνο αν το δημοψήφισμα ματαιωθεί ή το "ναι" επικρατήσει.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γάλλος πρόεδρος, εμφανώς ανήσυχος από την τροπή των εξελίξεων, προειδοποίησε για «τις κατηγορηματικές δηλώσεις» και «τις αιφνίδιες ρήξεις». «Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συμφωνία, τη διαπραγμάτευση, τη λογική, πρέπει όλος ο κόσμος να πειστεί. Η Γαλλία αγωνίζεται, δεν είναι στο πνεύμα του βέτο, δεν είναι στο πνεύμα του αιφνίδιου», είπε. 


Το Μέγαρο των Ηλυσίων υποβάθμισε χθες το βάρος των δηλώσεων αυτών. «Ο πρόεδρος επανέλαβε πιο έντονα αυτό που δεν σταματά να επαναλαμβάνει εδώ και μέρες: ναι, μια συμφωνία είναι δυνατή αλλά γι' αυτήν χρειάζεται διαπραγμάτευση», εξηγεί ένας από τους συμβούλους του που διευκρινίζει ότι οι δηλώσεις απευθύνονται τόσο στην Άγκελα Μέρκελ όσο και στον Αλέξη Τσίπρα.

Το Παρίσι φοβάται τις απρόβλεπτες συνέπειες ενός Grexit

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλαγή στον τόνο του Ολάντ ξάφνιασε το Βερολίνο. Ουδέποτε από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο Ολάντ είχε θέσει το πολιτικό του βάρος στην πλάστιγγα έναντι της Μέρκελ. Η απόκλιση των απόψεων του Παρισιού και του Βερολίνου καταγράφεται σε μια στιγμή πολύ μεγάλης έντασης. Η Γαλλία που φοβάται απρόβλεπτες συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θέλει να πιστεύει ότι είναι ακόμη δυνατόν να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης. Εξ ου και οι προσπάθειες του Ολάντ να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να ματαιώσει το δημοψήφισμα ή τουλάχιστον να μην κάνει εκστρατεία υπέρ του "όχι" στις ευρωπαϊκές προτάσεις, σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο.


Για τη Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ένα Grexit θα είναι λιγότερο ζημιογόνο στη Γερμανία, από μια ευρωζώνη με μεγάλη απόκλιση απόψεων. Στο Bερολίνο η σκληρή γραμμή του CDU εκτιμά ότι η ευρωζώνη είναι αρκετά σταθερή για να ξεπεράσει χωρίς υπερβολικά πολλές ζημίες ένα Grexit.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM