Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές, με επιθετικές δράσεις

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές, με επιθετικές δράσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές, με επιθετικές δράσεις, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την 8η Σύνοδο Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου.

«H χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι ηγέτες των τριών χωρών.

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. «Η Αθήνα απέναντι σε έναν γείτονα που στρατιωτικοποιεί τη διπλωματία, μετατρέπει τη διπλωματία στο δικό της όπλο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία, όπως άλλωστε προβλέπει το ενωσιακό πλαίσιο από το 2008. Δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει σφαίρες που η άλλη πλευρά ενδέχεται να χρησιμοποιήσει απέναντι σε μέλη της ΕΕ», συμπλήρωσε.

«Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά συχνά προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ.

«Μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Κλιμάκωση από τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας

Η Τουρκία, με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα με την εισβολή στη Συρία και την αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη, και βεβαίως τις παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδας, τόνισε από την πλευρά του Νίκος Αναστασιάδης.

«Οι τριμερείς μας συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον κατά καμίας χώρας παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα», σημείωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Το αντίθετο: αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντα όμως στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι τρεις χώρες καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καλώντας την ίδια στιγμή την Τουρκία να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε να προστατευτεί το status μιας περίκλειστης περιοχής, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Επίσης, ανέφερε, καταδικάζονται οι παράνομες γεωτρήσεις και οι σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Το ίδιο και οι απόπειρες διενέργειας παρανόμων ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Επιπλέον, καταδικάζεται η υπογραφή νομικά άκυρων μνημονίων συνεργασίας με την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων στη Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και κ. Φάρατζ.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM