Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά ο Δένδιας από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά ο Δένδιας από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία Facebook Twitter
EPA
0

Την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία ζητά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, με επιστολές προς τους ομολόγους του.

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας οι οποίες, σημειώνει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα, στις επιστολές του προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλεθ-Λάγια και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

Στις επιστολές του, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει τη σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, σχετικά με την υποχρέωση των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από κοινή θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Μάλιστα, στην επιστολή του προς τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ζητά να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, ζήτησε η Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θίξει το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας. «Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειλούσουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα μελών», είχε πει ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενος στο θέμα. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ