Novartis: Πολιτική θύελλα από την επιστολή Αγγελή

Novartis: Πολιτική θύελλα από την επιστολή Αγγελή Facebook Twitter
0

Σε πολιτική σύγκρουση οδηγεί η καταγγελία που έκανε με επιστολή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιώαννης Αγγελής για την υπόθεση Novartis και τους χειρισμούς της υπόθεσης στο παρασκήνιο.

Στη χθεσινή επιστολή του, ο κ. Αγγελής μιλά για το ρόλο του «Ρασπούτιν» που φέρεται να είναι μέλος της κυβέρνησης, στον χώρο της ανώτατης δικαιοσύνης για τον οποίο σημειώνει ότι «όλοι γνωρίζουν ποιος κρύπτεται πίσω από το όνομα Ρασπούτιν, πλην όμως φοβούνται να τον κατονομάσουν για ευνόητους λόγους».

Επιπλέον υποστηρίζει πως είχε ενημερώσει για «τον δικονομικώς στραβό δρόμο» τόσο την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου όσο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου - κάτι που όμως ο υπουργός διέψευσε χθες. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με μία πολυσέλιδη επιστολή παραθέτει την δική του εκδοχή για όσα συμβαίνουν στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Novartis.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου αρνείται ότι είχε ενημερωθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τέως επόπτη και συντονιστή της Εισαγγελίας Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis και υποστηρίζει ότι ο κ. Αγγελής του ανάφερε απλώς την «προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών».

ΝΔ: Η υπόθεση Novartis στήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωσή της για το ζήτημα, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «πρωτοφανή σκευωρία» του Μαξίμου: «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι στην υπόθεση της Novartis στήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια πρωτοφανής σκευωρία στην οποία μετείχαν κορυφαία στελέχη της. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί αυτονόητο ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της και η αλήθεια θα λάμψει σε κάθε της λεπτομέρεια».

Προχθές, ο Μιχάλης Καλογήρου, είχε διατάξει τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σχετικά με τις δύο αναφορές του για την υπόθεση της Novartis που διέρρευσαν στον Τύπο. Η πειθαρχική έρευνα θα διεξαχθεί από την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημήτριου διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής και ποινικής έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων σχετικά με τη διαρροή της αναφοράς του κ. Αγγελή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τα διαλαμβανόμενα στο δημοσίευμα συνολικά, αλλά και τις καταγγελίες της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφοράς κ. Ελένης Τουλουπάκη, των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς και των υπαλλήλων της Εισαγγελίας αυτής σε βάρος του κ. Αγγελή.

Τι φέρεται απαντά η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η πλευρά Τουλουπάκη, φέρεται να υποστηρίζει ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, και πρώην επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς παρενέβαινε στο έργο της επιχειρώντας να μπλοκάρει την έρευνα για την Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η εισαγγελέας Διαφθοράς φέρεται να υποστηρίζει στην αναφορά της ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με παρεμβάσεις του άλλαζε τις δικές της παραγγελίες που έδινε στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, στην αναφορά της η κα Τουλουπάκη φέρεται να αναφέρεται και στο ταξίδι στη Βιέννη, όπου η ίδια ο κ. Αγγελής και συνεργάτες είχαν συνάντηση με κλιμάκιο του FBI και Αμερικανούς εισαγγελείς. Η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς υποστηρίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι οι Αμερικανοί εισαγγελείς είπαν στους Έλληνες συναδέλφους τους πως γνωρίζουν για τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, ενός πολιτικού προσώπου που ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis.

Μάλιστα, φέρονται να ρώτησαν τους Έλληνες εισαγγελείς εάν ενδιαφέρονται για αυτόν τον λογαριασμό. Τότε όμως, σύμφωνα με την πλευρά της κυρίας Τουλουπάκη – ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, φέρεται να απάντησε στους Αμερικανούς πως αν διαθέτουν στοιχεία να απευθυνθούν στη Εurojust.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Αγγελής καταλογίζει στην Ελένη Τουλουπάκη δικονομικές παραβάσεις και επιδίωξη άσκησης ποινικής δίωξης καθώς και «δημιουργία απόλυτων ακυροτήτων» στην λήψη ενόρκων καταθέσεων, αφού στη συνέχεια η ίδια θα επικύρωνε ως επόπτης τις δικές της δικονομικές ενέργειες «ως υφισταμένη του εαυτού της».

Γεννηματά: «Σπάει» το απόστημα της σκευωρίας της Novartis

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε με δήλωσή της την παραίτηση του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Το απόστημα της σκευωρίας της Novartis σπάει μετά τις καταγγελίες του κ. Αγγελή. Το πολιτικό κέντρο της άθλιας μεθόδευσης αποκαλύπτεται, είναι στην κυβέρνηση, με ευθύνη του κ. Τσίπρα», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης οφείλει να παραιτηθεί τώρα και καλώντας «τη Δικαιοσύνη να δράσει ανεπηρέαστη, να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία».

Σαμαράς: Να ανασυρθεί η μήνυσή μου από το αρχείο

Σε δήλωσή του αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις για Novartis, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζητά την ανάσυρση της μήνυσής του από το αρχείο για να φανεί η αλήθεια. «Τώρα πια, το περιεχόμενο της μήνυσής μου περί συμμορίας και σκευωρών, επιβεβαιώνεται πλήρως. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Ζητώ την ανάσυρση της μήνυσής μου από το αρχείο. Ώστε να λάμψει η αλήθεια. Μέχρι τέλους..» τονίζει χαρακτηριστικά.

Βενιζέλος: Να διερευνηθεί σε βάθος η συγκλονιστική αναφορά του Αγγελή

Με αφορμή τα όσα αναφέρει στη εκτενή του δήλωση ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει από την πλευρά του ότι η σχετική δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή: «Επειδή λόγω του φόρτου της προεκλογικής περιόδου ενδέχεται να διαφύγουν ορισμένα σημεία, θεωρώ χρήσιμο να επισημάνω τα εξής: Η σημερινή συμπληρωματική δήλωση- αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή, πέρα από το συγκλονιστικό ουσιαστικό περιεχόμενό της που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, προκαλεί και μια σειρά από κρίσιμα δικονομικά ζητήματα:

-Πρώτον, γίνεται πλέον ρητή αναφορά σε μέλος της κυβέρνησης, άρα η σχετική δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή. Εννοείται ότι θα επιληφθεί η νέα Βουλή που θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου και συγκαλείται στις 17 Ιουλίου.

-Δεύτερον, η κατά το πραγματολογικό μέρος προσωπική συμμετοχή του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης και της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σε όσα αναφέρει ο κ. Αγγελής και η προτεινόμενη από αυτόν κλήτευση των ως μαρτύρων σε οποιαδήποτε σχετική ποινική ή πειθαρχική προδικασία, θέτει ζήτημα αποχής των συγκεκριμένων προσώπων από τις ποινικές/ δικονομικές και πειθαρχικές αρμοδιότητες της θέσης που κατέχουν».

Διπλή ποινική εξέταση

Με επίκεντρο την υπόθεση της Novartis διενεργείται τώρα διπλή ποινική προκαταρκτική εξέταση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα με αφορμή τις αναφορές και τις καταγγελίες, τόσο εκ μέρους του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή όσο και της επικεφαλής της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της δεύτερης αναφοράς του κ. Αγγελή - και συγκεκριμένα περί τα τέλη Ιανουαρίου 2019 - η Ελένη Τουλουπάκη είχε καταθέσει αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές που φέρονται να έχουν λάβει χώρα τη χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς ο κ. Αγγελής.

Στην επίμαχη αναφορά η κ. Τουλουπάκη επισήμαινε ότι ο κ. Αγγελής σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην Εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε «στικάκι» από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις. Η πράξη αυτή, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Αναλυτικά η δήλωση Καλογήρου:

 

«Αμέσως μετά την ενέργειά μου να ζητήσω, όπως από το νόμο προβλέπεται, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Αγγελή, ο τελευταίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει ανακοίνωσή του προς τον Τύπο. Σε σχέση με όσα αναφέρονται σε αυτή, απόλυτα διευκρινίζεται ότι έχω ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης.

Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών. Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου, επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι προέβην στην παραγγελία άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης μετά από διαβιβαστικό έγγραφο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ακριβώς ώστε το κρίσιμο ζήτημα να πάψει να συνιστά αντικείμενο διαρροών ή υπαινικτικών αναφορών, όπως άλλωστε δεν ταιριάζει σε θεσμικά όργανα που έχουν αναλάβει και ασκούν πολιτική ή δικαστική εξουσία.

Η προκαταρκτική εξέταση από δικαστικό όργανο άλλου δικαστηρίου που έχει ήδη ζητηθεί θα δώσει τη δυνατότητα οριστικής και με πλήρη διαφάνεια επίλυσης του ζητήματος από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, δηλαδή από όργανα που φέρουν τα εχέγγυα άσκησης των συναφών καθηκόντων με ανεξαρτησία, πληρότητα και αντικειμενικότητα».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM