Ο Τσίπρας ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές - Παραδέχτηκε την βαριά ήττα του

Ο Τσίπρας ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές - Παραδέχτηκε την βαριά ήττα του Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε την ήττα του και ανακοίνωσε εκλογές
6

Ο πρωθυπουργός είπε πως θα ζητήσει βουλευτικές εκλογές αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, μετά την επικράτηση της ΝΔ και το αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Βάσει του εκλογικού νόμου και δεδομένων όσων ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους θεωρείται η 30η Ιουνίου. 

Αν και, το αποτέλεσμα αυτό «εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή» στα πολιτικά δεδομένα, είπε ο πρωθυπουργός, «δεν μου ταιριάζει, δεν θα αγνοούσα αυτό το αποτέλεσμα - ποτέ μου δεν πορεύτηκα με κόλπα και με στρατηγήματα, ποτέ δεν πήρα τον δρόμο της ιδιοτέλειας». «Η αφοσίωσή μας στον λαό δεν είναι τακτική επιλογή, είναι υποχρέωση, είναι απαράβατος κανόνας, είναι η ψυχή μας, είναι η ψυχή μου. Κανείς δεν ξεχνά από που ξεκίνησε, που ανήκει και ποιους εκπροσωπεί», πρόσθεσε. 

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, «δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά» το σχέδιό της κυβέρνησης και το «ιστορικό εγχείρημα». «Όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει στον λαό. Ανήκει σε όλους εσάς. Δεν θα αποδράσω, ούτε θα το βάλω στα πόδια (...) δεν θα παραιτηθώ από τον αγώνα για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Μετά την σαρωτική επικράτηση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διακινούνταν από ώρα το σενάριο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες κάτι που έκανε πριν από λίγο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στη Κουμουνδούρου λίγο μετά τις 9 το βράδυ και μετά από μια τρίωρη σύσκεψη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε παραδοχή ήττας και ανακοίνωσε πως η χώρα πάει σε εκλογές. Μέχρι και τις 11 το βράδυ δεν είχε τηλεφωνήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί όπως εθιμοτυπικά συνηθίζεται. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη με τα στελέχη ο πρωθυπουργός δέχτηκε πολλαπλές εισηγήσεις για άμεσες κάλπες.

Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του ευχαρίστησε όλα τα στελέχη για τη μάχη που έδωσαν και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ 4 χρόνια τώρα πορεύθηκε κόντρα στο ρεύμα. «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών μας», παραδέχτηκε στη συνέχεια.


Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την πρώτη του δήλωση και κάλεσε για ακόμη μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

 
Πολιτική
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ο κ. Τσίπρας έθεσε εμμονικά και ξανά το δίλημμα για ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ ή επιλογή "του δρόμου της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας, των ολιγαρχών και του ΔΝΤ".Δεν πιστεύουμε στα αυτιά μας !Τώρα δηλαδή ζούμε στο φως της ευμάρειας, ελεύθεροι και ωραίοι και χωρίς κανένα αλυσσόδεμα για τα επόμενα πενήντα χρόνια ! Σε άλλη χώρα συμβαίνουν αυτά και άλλοι υπέγραψαν για αυτά !Για άλλη μια φορά ή μας δουλεύουν ή παρασυρμένοι από το μεγαλείο της ανέλπιστα και με ψέματα κτηθείσης εξουσίας - ξεπουλώντας κυριολεκτικά τα πάντα -, είναι πια εκτός πραγματικότητας !Είτε έτσι είτε αλλιώς, ελπίζουμε η Δημοκρατία να τους επαναφέρει εκεί που τους αξίζει.
Έχει ενδιαφέρον το σκίτσο του Αρκα. Πρώτου βγει καν να κάνει δηλώσεις, αποφάσισε να σατιρισει ότι "πήρε το μήνυμα, αλλά δεν φεύγει". Ανεξάρτητος ο Αρκας λοιπόν, απορώ πως να αισθάνεται τώρα...
Ο Αρκάς αισθάνεται υπέροχα απόψε, όπως και εγώ. Ακόμα καλύτερα δε θα αισθανθούμε όταν ο φίλος σου ο Τσίπρας γίνει σαρανταπεντάρης συνταξιούχος (δεν πειράζει για την σύνταξη, τού την πληρώνω εγώ εν ανάγκη)
Ο Αρκσς ειναι γελειογραφος οχι πολιτικος αναλυτης.αλλωστε ποιο μηνυμα πηρε; σν το χε παρει δεν θα εβριζε το 80% του ελληνικου λαοθ ως ακροδεξιο η ως κομμα του πρωην κολλητού του Μαρινακη.Ειδες πουθενα καμία συγγνωμη;
Ενδιαφέρον έχει ότι σε πείραξε πιο πολύ το σκίτσο του Αρκά παρά η ίδια η ήττα με 9,3%. Ενδιαφέρον!Το οποίο σκίτσο ισχύει, γιατί αν δεν κάνω λάθος, ο Αλέξης είναι ακόμη ΠΘ.Υπήρχε και η λύση της άμεσης παραίτησης και όχι του στρίβειν δια των εκλογών, μετά το 2ο γύρο και την εντολή στον ΠτΔ, δηλαδή σε ένα μήνα ακόμη και βάλε.Αλλά αυτά μάλλον δεν γίνονται στην Ελλάδα, οπότε δικαιολογήσε να μην τα γνωρίζεις.