Σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας που καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή- υποψήφιου ευρωβουλευτή. 

 

Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

 
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής στην Ολομέλεια κατά πλειοψηφία. Η ΝΔ και η ΧΑ καταψήφισαν, ενώ η ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν παρών.

 

Επίσης, το άρθρο 82, το οποίο αφορά στην εξαίρεση από την αναστολή των προσλήψεων στους δήμους κατά την περίοδο των εκλογών, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ υπερψήφισαν, ενώ η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν και η ΔΗΣΥ δήλωσε παρών.

 

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «τροπολογία Κουντουρά» και υποστήριξε πως οι αλλαγές αποκαλύπτουν την ανησυχία της κυβέρνησης για μια ενδεχόμενη εκλογική συντριβή στην επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση.

 

«Τα εκλογικά τμήματα από 23.000 θα γίνουν 46.000 και δημιουργείται ζήτημα με δικαστικούς αντιπροσώπους. Αλλάξτε τις ημερομηνίες για να μη χρειαστεί η αύξηση των τμημάτων και δικαστικών αντιπροσώπων. Ανησυχείτε για την εκλογική συντριβή σας στον Α' γύρο των αυτοδιοικητικών και επειδή δεν θέλετε ν πάτε έτσι σε ευρωεκλογές, ξοδεύετε 100 εκατ. ευρώ, για να εξυπηρετήσετε το εκλογομαγείρεμα. Εμείς σε αυτό δεν συμπράττουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: « για την τροπολογία Κουντουρά αλλάζετε την εκλογική νομοθεσία 20 μέρες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Μειδιούσε η αίθουσα όταν παρουσίασε την τροπολογία ο υπουργός. Ευλόγως!».

 

Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως αν παραιτηθεί η κυρία Κουντουρά τη θέση της παίρνει πρόσωπο που είναι πιστό στους ΑΝΕΛ και τίθεται ζήτημα επιβίωσης της κυβέρνησης. «Ε δεν πειράζει ας αλλάξουμε την εκλογική νομοθεσία για να εξυπηρετηθεί ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα», είπε ειρωνικά.

 

«Άνθρακας ο θησαυρός», απάντησε ο κ. Χαρίτσης σημειώνοντας: «Και εσείς τα ίδια και χειρότερα κάνατε το 2014, όταν αλλάξατε τη λίστα με τον σταυρό πριν τις ευρωεκλογές». Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τον εισηγητή της ΝΔ να μην προεξοφλεί την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε θα «εκπλαγείτε δυσάρεστα». «Δείτε τι λένε δήμαρχοι και περιφερειάρχες που πρόσκεινται και στον δικό σας χώρο. Τι λένε για την πολιτική μας με τις προσλήψεις και τις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ και θα δείτε ότι αυτά τα σενάρια περί συντριβής θα είναι δυσάρεστα για εσάς με τα αποτελέσματα του Μαΐου», κατέληξε.

 

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ η κυρία Χριστοφιλοπούλου είπε πως «όσα κάνετε δεν αποτελούν θεσμική συνέπεια . Είναιωμή και κυνική συναλλαγή και πάρε δωσε με την Κουντουρά και τον Δανέλλη. Ψηφίζουν την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και ως δώρο εξασφαλίζουν την υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές. Γιατί να γίνει κατάτμηση των εκλογικών τμημάτων και δεν γίνεται πολλαπλασιασμός. Να πολλαπλασιάσουμε τα τμήματα για να αρθούν οι ενστάσεις των δικηγορικών συλλογών και να εξυπηρετηθούν οι εκλογείς. Πάτε να εξυπηρετήσετε σκοπιμότητες. Ότι τερτίπι και να κάνετε το πικρό ποτήρι της ήττας θα το πιείτε»