Η Ελλάδα φοβάται τις τουρκικές εκλογές, γράφει ο γερμανικός Τύπος

Η Ελλάδα φοβάται τις τουρκικές εκλογές, γράφει ο γερμανικός Τύπος Facebook Twitter
EPA
0

Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία δείχνουν να προκαλούν φόβο στην Ελλάδα, και κυρίως στα νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια.

Ρεπορτάζ με το ζήτημα φιλοξενεί η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου. Ο αρθρογράφος ξεκινά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υποψήφιου προέδρου της τουρκικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ στην Κομοτηνή και τους συμφιλιωτικούς τόνους στην ομιλία του ενώπιον της μουσουλμανικής μειονότητας.

Όπως γράφει, σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων γιατί θέλησε να επισκεφθεί την περιοχή, απάντησε ότι ήθελε να επισκεφθεί φίλους και συγγενείς, ενώ για τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι είναι καλύτερα να συνομιλεί κανείς από το να φιλονικεί.

«Στην ελληνική κοινή γνώμη παρατηρούνται μεταπτώσεις της διάθεσης για τον μεγάλο γείτονα εξ ανατολών, από αγανάκτηση μέχρι φόβο» σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος μεταφέροντας τις εντυπώσεις του από ρεπορτάζ στη Ρόδο και τη Σύμη.

«Στη Σύμη οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Φοβούνται ότι μετά το δράμα με το προσφυγικό στο Αιγαίο το 2015, θα πέσει και πάλι η τουριστική κίνηση, γιατί ο Ερντογάν προκαλεί ανασφάλεια στους τουρίστες, που από φόβο για νέες προκλήσεις δεν θα έρθουν το καλοκαίρι».

Ο δημοσιογράφος παραθέτει τα περιστατικά σύγκρουσης το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες στο Αιγαίο και μεταφέρει το φόβο πολλών Ελλήνων ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα κλιμακώνει τις διενέξεις με την Ελλάδα για να ενεργοποιήσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους.

«Για τη μουσουλμανική μειονότητα, που για καιρό υπέφερε από την αντιπάθεια ανάμεσα στις δύο χώρες, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πικρή... πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Μουχαρέμ Ιντζέ. Όταν ρωτήθηκε στην Κομοτηνή τι θα έκανε για τους δύο φυλακισμένους στρατιωτικούς, η απάντηση ήταν ότι εάν γίνει πρόεδρος θα αφήσει τη δικαιοσύνη να αποφασίσει ανεξάρτητα».

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM
«Το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν σε αυτήν»

LiFO politics / «Δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι το πρόβλημα αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν»

Ο καθηγητής Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, εξηγεί γιατί το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το σύστημα ακραίου συγκεντρωτισμού της εξουσίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Πολιτική / Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ο ενεργειακός διάδρομος που συνδέει Αλεξανδρούπολη και Οδησσό, επιτρέποντας την αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM