Τρώγονται ή όχι τα έλατα: Τι λέει το Βέλγιο, τι απαντά η Σουηδία

Τρώγονται ή όχι τα έλατα: Τι λέει το Βέλγιο, τι απαντά η Σουηδία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Τα έλατα τρώγονται «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» απαντά η Στοκχόλμη στο Βέλγιο, μετά την προειδοποίηση ότι «τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν τρώγονται».

Η ομοσπονδιακή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (Afsca) του Βελγίου, «επανέφερε στην τάξη» τον δήμο της Γάνδης, που πρότεινε σε όσους έχουν οικολογικές ευαισθησίες να φάνε το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, για να περιορίσουν τη «σπατάλη». Ο δήμος έφερε ως παράδειγμα τους Σκανδιναβούς που συνηθίζουν, όπως ανέφερε, να αποξηραίνουν τις βελόνες και να φτιάχνουν με αυτές ένα είδος βουτύρου.

Η βελγική Afsca σημείωσε χθες ότι είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να ξέρουν αν έχουν χρησιμοποιηθεί στα δέντρα ουσίες που επιβραδύνουν την καύση, κάτι που θα μπορούσε να έχει μοιραίες συνέπειες για όποιον τα φάει.

Ως αφέψημα, μπίρα ή σιρόπι, οι βελόνες του άγριου έλατου, όταν μαζεύονται υπό τις κατάλληλες συνθήκες και τη σωστή περίοδο, στο δάσος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές, διαβεβαίωσαν σήμερα οι αρχές της Σουηδίας. Η Στοκχόλμη λοιπόν, συντάσσεται με την άποψη της βελγικής υπηρεσίας, αλλά διευκρίνισε ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις οι βελόνες των ελάτων είναι βρώσιμες.

«Δεν έχουμε κάποιες οδηγίες αναφορικά με την κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, επειδή δεν θεωρούνται βρώσιμα είδη. Στα δέντρα αυτά μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά προϊόντα, μη κατάλληλα για κατανάλωση (…) Από αυτήν την άποψη, συμμεριζόμαστε την άποψη των βελγικών αρχών: δεν ξέρουμε αν η κατανάλωση του χριστουγεννιάτικου έλατου είναι ακίνδυνη» ανέφερε η Ανελί Βίντενφαλκ, τοξικολόγος στη σουηδική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων.

Η Βίντενφαλκ σημείωσε πάντως ότι στη Σουηδία κάποιοι συνηθίζουν να μαζεύουν τις τρυφερές βελόνες και να τις χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, σε μικρές ποσότητες. «Αυτό γίνεται συνήθως γύρω στον Μάιο ή Ιούνιο, όταν είναι ακόμη μικρές και τρυφερές και στο δέντρο πιθανότατα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες», είπε.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για αφεψήματα, ως καρύκευμα ή για να αρωματίσουν το αλκοόλ, όπως στα σναπς. Υπάρχουν επίσης μπίρες από έλατο, τις οποίες παρασκεύαζαν οι Βίκινγκς πριν από μια χιλιετία, σύμφωνα με τη Smalandsgran, μια οικογενειακή επιχείρηση που ειδικεύεται στην πώληση χριστουγεννιάτικων δέντρων.

«Ακόμη και οι στρατιώτες, την εποχή του Καρόλου ΙΒ' (1697-1718) γνώριζαν ότι τα βλαστάρια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε μεταλλικά στοιχεία, έκαναν καλό στην υγεία», γράφει στον ιστότοπό της.

 
 
 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ -

Περιβάλλον / Τα ελληνικά ελατοδάση επέζησαν από τις δασικές πυρκαγιές - Τώρα κάτι άλλο τα «σκοτώνει»

Στα βουνά της Πελοποννήσου, τα έλατα κιτρινίζουν ακόμη και σε περιοχές όπου οι πυρκαγιές δεν έχουν φτάσει - Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια σύνθετη κρίση
LIFO NEWSROOM
Τα παράσιτα των καλλιεργειών και οι απώλειες τροφίμων επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Τα παράσιτα των καλλιεργειών και οι απώλειες τροφίμων επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση

Θερμότητα σημαίνει ταχύτερη αναπαραγωγή και εξάπλωση των παρασίτων, εξηγούν οι επιστήμονες - Τα παράσιτα και οι ασθένειες καταστρέφουν περίπου το 40% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
ΣΚ / Οι δοκιμές εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών απειλούν πάνω από το ένα τρίτο των ζώων του βυθού

Περιβάλλον / Οι δοκιμές εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών απειλούν πάνω από το ένα τρίτο των ζώων του βυθού

Παρά τις τεράστιες ποσότητες κρίσιμων ορυκτών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τεχνολογίες «πράσινης ενέργειας», η εξόρυξη στα διεθνή ύδατα παραμένει αμφιλεγόμενη και οι ειδικοί προειδοποιούν για ανεπανόρθωτες συνέπειες στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα του βυθού
LIFO NEWSROOM