Γάνδη: Προτρέπουν τους κατοίκους να φάνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα για να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων

Γάνδη: Προτρέπουν τους κατοίκους να φάνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα για να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου / Unsplash
0

Σε μία πρωτοφανή ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος της Γάνδης στον επίσημο ιστότοπό του, όπου προέτρεπε τους κατοίκους να φάνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα.

Ο δήμος της Γάνδης στο Βέλγιο, που θεωρείται προπύργιο των οικολόγων, πρότεινε στους κατοίκους της πόλης συνταγές μαγειρικής για την «ανακύκλωση» του χριστουγεννιάτικου δέντρου τους, προκειμένου να περιορίσουν τη «σπατάλη» των τροφίμων, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ειδικούς.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή τους προσπάθησαν να υποστηρίξουν την ιδέα, φέροντας για παράδειγμα το γεγονός του ότι οι Σκανδιναβοί συνηθίζουν να αποξεραίνουν τις βελόνες του έλατου για να φτιάξουν ένα είδος βούτυρου. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων (Afsca) δεν εκτίμησε καθόλου την πρωτοβουλία αυτή, εκφράζοντας την αντίθεσή της.

«Τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι ασφαλής για τους ανθρώπους ή τα ζώα» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται στην καλλιέργειά τους να έχουν χρησιμοποιηθεί ζιζανιοκτόνα.

«Επιπροσθέτως, δεν είναι εύκολο να ξέρει ο καταναλωτής αν έχουν ψεκαστεί τα δέντρα με επιβραδυντικά φωτιάς και, αν δεν το γνωρίζει, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές, έως και μοιραίες συνέπειες για την υγεία. Συνοψίζοντας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να προωθούμε ή να ενθαρρύνουμε την επαναχρησιμοποίηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων στην τροφική αλυσίδα», ξεκαθάρισε στην ανακοίνωσή της η Afsca.

Μετά την προειδοποίηση, ο δήμος τροποποίησε ελαφρώς την ανάρτησή του, καθώς στην ιστοσελίδα του πλέον ο τίτλος «Φάτε το χριστουγεννιάτικο έλατο» έχει αλλαχθεί σε «Οι Σκανδιναβοί τρώνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM