Σε επίπεδα ρεκόρ τα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ στην Ευρώπη - Ανησυχία για τις επιπτώσεις στο κλίμα

Σε επίπεδα ρεκόρ τα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ στην Ευρώπη - Ανησυχία για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Σε επίπεδα ρεκόρ βρέθηκαν πέρσι οι πτήσεις με ιδιωτικά τζετ στην Ευρώπη σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η περιβαλλοντική οργάνωση της Greenpeace

Όπως αναφέρει η έκθεση, ο αριθμός των εν λόγω πτώσεων αυξήθηκε το 2022 στην Ευρώπη κατά 64% και έφτασε τις 572.806, αριθμός ρεκόρ. Παράλληλα, οι εκπομπές των ιδιωτικών τζετ, οι οποίες έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στο περιβάλλον, διαπιστώθηκε ότι υπερδιπλασιάστηκαν στην Ευρώπη πέρσι, ξεπερνώντας τις ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τουλάχιστον 550.000 κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, περισσότερες από τις μισές πτήσεις ιδιωτικών τζετ (55%) ήταν εξαιρετικά σύντομα ταξίδια κάτω των 750 χιλιομέτρων, ανέφερε η Greenpeace, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ταξίδια που θα μπορούσαν να είχαν γίνει με τρένο ή πλοίο.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε μια φάση που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής χειμερινής ξηρασίας και λίγο μετά το ξηρότερο καλοκαίρι της περιοχής εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν στα τέλη Ιανουαρίου ότι η έλλειψη υπόγειων υδάτων στη Γηραιά ήπειρο σημαίνει ότι η κατάσταση του νερού έχει γίνει πλέον «πολύ επισφαλής».

«Η ανησυχητική αύξηση των πτήσεων με ιδιωτικά τζετ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλη την κλιματική επιστήμη που μας λέει ότι πρέπει να μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε η Κλάρα Μαρία Σενκ, υπεύθυνη για τις μεταφορές της εκστρατείας της Greenpeace «Κινητικότητα για όλους».

«Η άμεση μείωση των πετρελαιοκίνητων μέσων μεταφοράς είναι αυτονόητη [...] Τα εξαιρετικά ρυπογόνα ιδιωτικά τζετ δεν προσφέρουν τίποτα στους ανθρώπους και τους επιβαρύνουν με βλαβερές εκπομπές, τοξικά μικροσωματίδια και θόρυβο, βλάπτοντας το κλίμα, το περιβάλλον και την υγεία μας», πρόσθεσε η Σενκ. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χώρες με τις περισσότερες πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη πέρυσι ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί όπου κατέφθαναν ιδιωτικά τζετ ήταν η Νίκαια στη γαλλική Ριβιέρα, το Παρίσι και η Γενεύη στην Ελβετία.

Με πληροφορίες από CNBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM