Ανταρκτική: Τα ωκεάνια ρεύματα οδεύουν προς κατάρρευση λόγω του πάγου που λιώνει ταχύτατα

Ανταρκτική: Τα ωκεάνια ρεύματα οδεύουν προς κατάρρευση λόγω του πάγου που λιώνει ταχύτατα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το ταχύτατο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής προκαλεί επιβράδυνση των βαθέων ωκεάνιων ρευμάτων, πράγμα που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το κλίμα, τονίζουν επιστήμονες σε νέα έρευνα.

Οι ροές βαθέων υδάτων που καθοδηγούν τα ωκεάνια ρεύματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 40% μέχρι το 2050, αναφέρει ομάδα Αυστραλών επιστημόνων. Τα ρεύματα αυτά μεταφέρουν ζωτικής σημασίας θερμότητα, οξυγόνο, άνθρακα και θρεπτικά συστατικά σε όλο τον πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες υπολόγιζαν ότι η επιβράδυνση του ρεύματος του Βόρειου Ατλαντικού θα μπορούσε να προκαλέσει την ψύξη της Ευρώπης.

Η τωρινή μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, προειδοποιεί επίσης ότι η επιβράδυνση θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι το δίκτυο των ωκεάνιων ρευμάτων της Γης βασίζεται εν μέρει στην καθοδική κίνηση του ψυχρού, πυκνού αλμυρού νερού προς τον πυθμένα της θάλασσας κοντά στην Ανταρκτική. Καθώς όμως το γλυκό νερό από το πάγους της Ανταρκτικής λιώνει, το θαλασσινό νερό γίνεται λιγότερο αλμυρό και πυκνό και η κίνηση προς τα κάτω επιβραδύνεται.

«Η μοντελοποίησή μας δείχνει ότι αν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό, τότε τα ρεύματα της Ανταρκτικής θα επιβραδυνθούν κατά περισσότερο από 40% τα επόμενα 30 χρόνια, σε μια πορεία που φαίνεται να οδεύει προς την κατάρρευση», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης και  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας του Σίδνεϊ, Μάθιου Ίνγκλαντ. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM