Μόλις 20 εταιρείες είναι υπεύθυνες για τα μισά σκουπίδια από πλαστικά μίας χρήσης στον πλανήτη

Half of single-use plastic waste produced by just 20 companies Facebook Twitter
EPA
0

Η παραγωγή πλαστικών μίας χρήσης αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% μέσα στην επόμενη πενταετία σύμφωνα με επιστήμονες που χθες Τρίτη, δημοσιοποίησαν και μία λίστα των εταιρειών που παρασκευάζουν και χρηματοδοτούν πλαστικά μίας χρήσης.

Το Plastic Waste Makers Index, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αυστραλιανό οργανισμό Minderoo Foundation. Αποκαλύπτει πως είκοσι εταιρείες, κυρίως ενεργειακοί και χημικοί κολοσσοί βρίσκονται πίσω από τα μισά απορρίμματα πλαστικών μίας χρήσης παγκοσμίως. Τα πλαστικά μίας χρήσης, όπως οι μάσκες προσώπου, ο ιατρικός εξοπλισμός, οι σακούλες, τα ποτήρια του καφέ και οι μεμβράνες φαγητού, παρασκευάζονται από πολυμερή για τα οποία, η βασική ύλη είναι τα ορυκτά καύσιμα. Το 2019, απορρίφθηκαν σε όλον τον κόσμο 130 εκατ. μετρικοί τόνοι πλαστικών μίας χρήσης.

Σύμφωνα με το Plastic Waste Makers Index το 35% κάηκε, το 31% θάφτηκε σε οργανωμένους χώρους ταφής και το 19% πετάχτηκε σε στεριές και θάλασσες. Το Plastic Waste Makers Index χρησιμοποίησε μία σειρά από δείκτες για να υπολογίσει τη ροή των πλαστικών μίας χρήσης κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους – από πολυμερή έως ολοκληρωμένα αγαθά και ύστερα απορρίμματα και προσδιόρισε πού έγινε η παραγωγή τους, η μεταποίησή τους, η κατανάλωσή τους και τέλος η απόρριψή τους.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η ExxonMobil με τη «συνεισφορά» της το 2019 να ανέρχεται σε 5,9 εκατ. τόνους σύμφωνα με τον πίνακα που δημιουργήθηκε από τη συμβουλευτική Wood Mackenzie και ερευνητές σε δεξαμενές σκέψεις και πανεπιστήμια. Σε απάντησή της η εταιρεία ανέφερε πως «συμμερίζεται τις ανησυχίες της κοινωνίας για τα πλαστικά απορρίμματα και συμφωνεί πως το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί» ενώ ζητά συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και καταναλωτών.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι προβαίνει σε δράσεις για να αυξήσει την ικανότητα των υλικών να ανακυκλώνονται ενώ υποστηρίζει κινήσεις για την συγκομιδή των πλαστικών απορριμμάτων. Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν το 60% της εμπορικής χρηματοδότησης για τη βιομηχανία πλαστικών μίας χρήσης προέρχεται από είκοσι παγκόσμιες τράπεζες που έχουν δανείσει σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή πολυμερών από το 2011.

Στον πρόλογο της έκθεσης ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε πως η κλιματική κρίση και η κρίση των πλαστικών απορριμμάτων «αλληλοσυνδέονται», με την ατμόσφαιρα να αντιμετωπίζεται ως ένας «ανοιχτός υπόνομος» για τις εκπομπές αερίων και τις θάλασσες ως μία «ανοιχτή χωματερή» για τα πλαστικά απορρίμματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ολόκληρος ο κύκλος ζωής των πλαστικών μίας χρήσης αντιπροσώπευε, το 2019, το 1,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Κατά την τρέχουσα τάση ανάπτυξής τους, τα πλαστικά μίας χρήσης θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα για το 5% έως 10% των ετήσιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, εάν ο πλανήτης επιτύχει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης.

Το Minderoo Foundation δήλωσε ότι οι εταιρείες πετροχημικών πρέπει να είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν το «αποτύπωμα των πλαστικών αποβλήτων» και να δεσμεύονται να παράγουν πλαστικά μέσω ανακύκλωσης και όχι από ορυκτά καύσιμα. Κάλεσε επίσης τις τράπεζες και τους επενδυτές να ανακατευθύνουν τα χρήματά τους από τις εταιρείες που παράγουν πλαστικά από ορυκτά καύσιμα σε εκείνες που χρησιμοποιούν υλικά που προέρχονται από ανακύκλωση. 

Διαβάστε αναλυτικά το Plastic Waste Makers Index εδώ
 

Με πληροφορίες από BBC/Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» χημικά ένοχα για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Περιβάλλον / Τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» χημικά ένοχα για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» πλαστικά δηλητηριάζουν το περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα και τον ανθρώπινο οργανισμό και ευθύνονται για πολλές ορμονικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM
Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Περιβάλλον / Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Μετά από 40 χρόνια, η μικροσκοπική αράχνη Aulonia albimana εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ - Η ανακάλυψη θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές επανεμφανίσεις εξαφανισμένων ειδών στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM