Έκθεση: «Καμπανάκι» για τη χρήση πλαστικών- Από το 1950 έχει παραχθεί 1 τόνος για κάθε άνθρωπο στη Γη

Έκθεση: «Καμπανάκι» για τη χρήση πλαστικών- Από το 1950 έχει παραχθεί 1 τόνος για κάθε άνθρωπο στη Γη Facebook Twitter
Κάθε χρόνο 11 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο όγκος των πλαστικών που έχει παραχθεί από το 1950 αντιστοιχεί σε έναν τόνο για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη, επισημαίνει έκθεση που ζητά να υπάρξει επειγόντως διεθνής συνθήκη για τον περιορισμό τους.

Από τους 8,3 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικών που έχουν παραχθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 70 χρόνια, τα τρία τέταρτα έχουν καταλήξει σκουπίδια και για το ένα τρίτο αυτών έχει γίνει «κακοδιαχείριση», αναφέρει η έκθεση του Ellen MacArthur Foundation και της WWF.

Πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών έχουν ήδη φτάσει στους ωκεανούς και άλλοι 11 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν εκεί κάθε χρόνο, με περίπου 1.000 θαλάσσια είδη να έχουν μολυνθεί από τα απορρίμματα. Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση, τα πλαστικά που καταλήγουν στους ωκεανούς μπορεί να τριπλασιαστούν τα επόμενα 20 χρόνια, προειδοποιεί η έκθεση.

Οι δύο οργανισμοί εξασφάλισαν τη στήριξη 29 μεγάλων εταιρειών- μεταξύ άλλων Coca-Cola, PepsiCo, Mars, Nestlé, Tesco και Unilever- για μία διεθνή συνθήκη για τη μείωση της μόλυνσης από πλαστικά. Αυτή θα μπορούσε να είναι στα πρότυπα του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ το 1987, για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, σημειώνει η έκθεση.

Τα δύο τρίτα των χωρών- μελών του ΟΗΕ έχουν συμφωνήσει να εξετάσουν την ιδέα μιας νέας παγκόσμιας συνθήκης για τα πλαστικά, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο της επόμενης χρονιάς.

Παρότι χώρες όπως η Γερμανία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ έχουν ζητήσει μια νέα τέτοια συνθήκη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς είναι από εκείνες που δεν την έχουν στηρίξει ακόμη, σύμφωνα με τη WWF.

Η συνθήκη θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμούς για συγκεκριμένα προϊόντα μιας χρήσης, όπως καλαμάκια και μαχαιροπίρουνα, να θέσει στόχους και προθεσμίες για τα μέγιστα ποσοστά απόρριψης πλαστικών στους ωκεανούς ή ελάχιστα ποσοστά για ανακύκλωση πλαστικού, προτείνει η έκθεση.

Σημειώνει ότι 115 χώρες έχουν υιοθετήσει κανονισμούς για τα πλαστικά μιας χρήσης και άλλα 22 κράτη σκοπεύουν να το κάνουν έως τα τέλη του χρόνου, κάτι που σημαίνει ότι το 86% του παγκόσμιου πληθυσμού θα υπόκειται σε έναν κανόνα τέτοιου είδους.

Όμως, σημειώνει η έκθεση, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έχουν περιορίσει τη δράση τους στη μείωση της πλαστικής σακούλας. Αλλά σε καθαρισμούς παραλιών, οι πλαστικές σακούλες αποτελούν μόνο το 7% των αντικειμένων που εντοπίζονται.

Με πληροφορίες από Times

 


Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο πιστεύει πως η νέα ταινία του θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του πλανήτη

Περιβάλλον / Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Μετά από 100 χρόνια στον πλανήτη, το πιο σημαντικό μέρος βρίσκεται στη θάλασσα»

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο παρουσιάζει τη νέα του ταινία Ocean η οποία υποστηρίζει ότι ο ωκεανός αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο της ανθρωπότητας απέναντι στην κλιματική καταστροφή
LIFO NEWSROOM
Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM