Μια δίαιτα vegan θα έκανε καλό στο κλίμα, υποστηρίζουν επιστήμονες

Μια δίαιτα vegan θα έκανε καλό στο κλίμα, υποστηρίζουν επιστήμονες Facebook Twitter
0

Μία δίαιτα ολικής χορτοφαγίας θα ήταν καλή για το κλίμα υποστηρίζουν επιστήμονες του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.


Ειδικότερα, επιστήμονες που εξέτασαν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα εννέα διαφορετικών ειδών διατροφής σε 14 χώρες υποστηρίζουν πως μια δίαιτα ολικής χορτοφαγίας (vegan) θα ήταν λιγότερο βλαπτική για το περιβάλλον.


Τον Αύγουστο, ειδικοί του ΟΗΕ επισήμαιναν σε μια έκθεσή τους ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειές μας για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Τώρα, επιστήμονες του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς μελέτησαν τις επιπτώσεις που θα είχαν εννέα διαφορετικές δίαιτες (από vegan, χωρίς καμία ζωική πρωτεΐνη, μέχρι μια διατροφή που περιλαμβάνει έξι ημέρες κρέας και μόνο μία χωρίς την εβδομάδα) σε 140 χώρες για τις οποίες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) διαθέτει αξιόπιστα δεδομένα όσον αφορά το διατροφικό ισοζύγιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιθεώρηση Gloval Environmental Change, «η στροφή προς τις δίαιτες που επικεντρώνονται στα λαχανικά είναι ουσιώδους σημασίας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι» του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εάν και οι 140 χώρες που μελετήθηκαν υιοθετούσαν μια διατροφή παρόμοια με εκείνη των αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ, αυξάνοντας δηλαδή σημαντικά την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, το ανθρακικό αποτύπωμα κατά κεφαλήν θα αυξανόταν κατά 135% και το υδατικό αποτύπωμα κατά 47%.

Αντιθέτως, μια διατροφή αυστηρής χορτοφαγίας θα μείωνε κατά 70% το ανθρακικό αποτύπωμα ανά κάτοικο και θα ήταν εκείνη με τις λιγότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στο 97% των χωρών που μελετήθηκαν. Ωστόσο, άλλες δίαιτες που περιλαμβάνουν την κατανάλωση μικρών ψαριών (σαρδέλες ή ρέγκες), μαλακίων ή εντόμων, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευελιξία και οι πρωτεΐνες που παρέχουν μπορεί να είναι απολύτως αναγκαίες για ορισμένους πληθυσμούς, για παράδειγμα σε χώρες με προβλήματα υποσιτισμού. Και αυτές οι δίαιτες είναι εξίσου ευεργετικές για το περιβάλλον.

Μετά την ολική χορτοφαγία, ακολουθούν κατά σειρά, η δίαιτα κατά τα δύο τρίτα vegan (ένα γεύμα στα τρία), η χορτοφαγία που περιλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, η ψαροφαγία (μοναδική πηγή πρωτεΐνης τα ψάρια), χωρίς κόκκινο κρέας, χωρίς γαλακτοκομικά, με λίγο κόκκινο κρέας και, στην τελευταία θέση, η δίαιτα κατά την οποία έξι στις επτά ημέρες περιλαμβάνουν κρέας. Οι επτά πρώτες δίαιτες θα μείωναν το παγκόσμιο ανθρακικό και το υδατικό αποτύπωμα, εφόσον τις υιοθετούσαν και οι 140 χώρες. Οι δύο τελευταίες, από την άλλη, θα το αύξαναν.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το κρέας που προέρχεται από μηρυκαστικά (βοοειδή) έχει και το μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα: κατά μέσο όρο, κάθε μερίδα έχει 316 φορές μεγαλύτερο αποτύπωμα από τα λαχανικά, 125 φορές μεγαλύτερο από τους ξηρούς καρπούς και τα σιτηρά και 40 φορές μεγαλύτερο από τη σόγια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ