Μεσόγειος: Έως 20 εκατ. άνθρωποι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας

Μεσόγειος: Έως 20 εκατ. άνθρωποι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας Facebook Twitter
Πλημμύρες στην Ισπανία/ Φωτ.: EPA
0

Χωρίς άμεση δράση, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο ενδέχεται να αναγκάσει έως και 20 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές μέχρι το 2100, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ομάδας ειδικών MedECC (Μεσογειακοί Ειδικοί για το Κλίμα και τις Περιβαλλοντικές Αλλαγές).

Παράλληλα, κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα μεταφορών και πολιτιστικά μνημεία, θα βρεθούν σε υψηλό κίνδυνο πλημμυρών και μόνιμων ζημιών.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο ανεβαίνει με ρυθμό 2,8 χιλιοστών τον χρόνο, διπλάσιο από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Μέχρι το τέλος του αιώνα, προβλέπεται άνοδος έως και ένα μέτρο, προκαλώντας συχνότερες πλημμύρες και μόνιμες καταστροφές παράκτιων περιοχών. Σε ένα μεσαίο σενάριο εκπομπών, ακραία φαινόμενα που σήμερα εμφανίζονται κάθε 100 χρόνια ενδέχεται να είναι έως και 22% πιο συχνά μέχρι το 2100.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες αναμένεται να γίνουν πιο συχνοί, οδηγώντας σε εξάπλωση τροπικών ειδών και μαζικούς θανάτους θαλάσσιων οργανισμών, όπως κοράλλια, μαλάκια και σφουγγάρια. Ταυτόχρονα, η Μεσόγειος είναι μία από τις πιο ρυπασμένες περιοχές στον κόσμο από πλαστικά, τα οποία αποτελούν το 82% των ορατών απορριμμάτων. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, οι απορρίψεις πλαστικών στη θάλασσα αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2040.

Στην οικονομία, το τουριστικό προϊόν, η γεωργία, η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια βρίσκονται στο επίκεντρο των κινδύνων, με το καλοκαιρινό τουρισμό στις παραλίες να πλήττεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη διάβρωση των ακτών.

Κίνδυνος λειψυδρίας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης

Η έκθεση τονίζει ότι η λειψυδρία θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς η μείωση των βροχοπτώσεων και η αυξημένη εξάτμιση θα δυσχεράνουν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τα μεσογειακά οικοσυστήματα μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια προσαρμογής τους αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3°C, οδηγώντας σε περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Άμεση ανάγκη για δράση

Η MedECC υπογραμμίζει ότι τα σημερινά μέτρα δεν επαρκούν για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη μετρίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Χωρίς ριζικές και άμεσες αλλαγές, οι κίνδυνοι θα αυξηθούν δραματικά, επηρεάζοντας κοινότητες, οικοσυστήματα και βασικούς τομείς της οικονομίας.

Η έκθεση καλεί για παγκόσμιες στρατηγικές άμεσης εφαρμογής για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όσο οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι δυνατότητες προσαρμογής θα περιορίζονται ολοένα και περισσότερο, καθιστώντας τη δράση ζήτημα επείγουσας προτεραιότητας.

Με πληροφορίες από La Razon

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM