COP28: Τα ΗΑΕ παραβιάζουν τη δική τους απαγόρευση για την καύση του φυσικού αερίου

COP28: Τα ΗΑΕ παραβιάζουν τη δική τους απαγόρευση για την καύση του φυσικού αερίου Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Τα κρατικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκπέμπουν ρύπους από καύσεις αερίου καθημερινά, παρά το γεγονός ότι έχουν δεσμευτεί για μια πολιτική μηδενικής καύσης εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian. 

Τα ΗΑΕ - στον απόηχο αυτών των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας για το φυσικό αέριο -  φιλοξενούν τη σύνοδο κορυφής COP28 του ΟΗΕ, η οποία αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου. O Sultan Al Jaber, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Adnoc, θα προεδρεύσει των διεθνών διαπραγματεύσεων για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, προκαλώντας περαιτέρω αντιδράσεις. 

Η διαδικασία αυτή της καθημερινής καύσης αερίου που δεν έχει πωληθεί, έχει χαρακτηριστεί «σπάταλη και ρυπογόνος» από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η καύση γίνεται όταν δεν έχει εγκατασταθεί εξοπλισμός για τη δέσμευση του φυσικού αερίου ή όταν αυτό πρέπει να απελευθερωθεί για λόγους ασφαλείας. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει και μεθάνιο, το οποίο με τη σειρά του εγκυμονεί κινδύνους για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Η Adnoc LNG προέβη σε αυτή τη διαδικασία σε ποσοστό μεγαλύτερο από 99% τις ημέρες που ελέγχθηκαν από δορυφόρο από το 2018 έως το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο Guardian από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (Crea). Παρόμοια εικόνα διαπιστώθηκε και σε 32 ακόμη κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ΗΑΕ, 20 από τα οποία διαχειρίζεται η Adnoc.

«Η καύση αερίου έχει τεράστιο αντίκτυπο - περίπου το 1-2% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - και η συντριπτική πλειονότητά τους μπορεί να αποφευχθεί», δήλωσε  ο Δρ. Πολ Μπαλκόμπ του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου στον Guardian. 

Οι στόχοι της COP28 για το φυσικό αέριο και την κλιματική αλλαγή

Η Παγκόσμια Τράπεζα «τρέχει» μια πρωτοβουλία για την επίτευξη μηδενικής καύσης μέχρι το 2030. Τα ΗΑΕ και η Adnoc δεν είναι μέλη, αν και τα γειτονικά κράτη και εταιρείες είναι, συμπεριλαμβανομένων του Μπαχρέιν και της Saudi Aramco.

Μια μακρά σειρά επιστημονικών μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, αλλά οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων και οι χώρες παραγωγής πετρελαίου δεν έχουν σταματήσει ακόμη τις έρευνες για νέα κοιτάσματα.

Συνολικά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα καύσης για μια χώρα παραγωγής ορυκτών καυσίμων, καταλαμβάνοντας την 27η θέση σε μια λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δεν δείχνουν καμία σημαντική αλλαγή όσον αφορά την καύση φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία.

Εν όψει της COP28, οι χώρες παραμένουν διχασμένες μεταξύ εκείνων που απαιτούν μια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη και των εθνών που επιμένουν στη διατήρηση του ρόλου του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Περιβάλλον / Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Σχεδόν όλα τα κοινά σαλιγκάρια κήπου έχουν κέλυφος που κουλουριάζεται προς τα δεξιά αλλά το αριστερό σπειροειδές κέλυφος του Ned έχει ως αποτέλεσμα ανεστραμμένα αναπαραγωγικά όργανα, ένα εμπόδιο στο ζευγάρωμα
LIFO NEWSROOM
Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Περιβάλλον / Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Καρχαρίες με χαλασμένα δόντια θα δυσκολεύονται να τραφούν αποτελεσματικά, «γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό των καρχαριών και τη σταθερότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος», υπογραμμίζει νέα μελέτη
LIFO NEWSROOM
Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Περιβάλλον / Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Όπως εξηγεί, λόγω των πυρκαγιών, αυξάνεται η θερμοκρασία στις καμένες περιοχές που γίνονται και πιο ευάλωτες στις πλημμύρες – O ρόλος της κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οι Καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Περιβάλλον / Οι καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι καμηλοπαρδάλεις ανήκουν σε τέσσερα ξεχωριστά είδη - Τρία από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, τονίζοντας την ανάγκη για εντατική προστασία και διατήρηση στην Αφρική
LIFO NEWSROOM