Unicef: Εκατοντάδες εκατ. παιδιά πλήττονται από έλλειψη νερού σε Ασία και Αφρική

Unicef: 347 εκατ. παιδιά στη νότια Ασία πλήττονται από την έλλειψη νερού Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / EPA
0

Ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών ανά τον κόσμο που πλήττονται από την έλλειψη νερού βρίσκεται στη νότια Ασία, σύμφωνα με τη Unicef.

«Στη νότια Ασία 347 εκατ. παιδιά κάτω των 18 ετών είναι εκτεθειμένα σε σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη νερού, δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου», επεσήμανε η Unicef σε έκθεσή της. Πρόκειται κυρίως για 8 χώρες: το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, την Ινδία, το Νεπάλ, τις Μαλδίβες, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα. Να σημειωθεί πως στις εν λόγω χώρες ζει περισσότερο από το ένα τέταρτο των παιδιών παγκοσμίως.

Τη νότια Ασία ακολουθούν η ανατολική και η νότια Αφρική, όπου 130 εκατ. παιδιά απειλούνται από σοβαρή έλλειψη νερού, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Unicef.

Για την έλλειψη νερού και τις επιπτώσεις που έχει στα παιδιά της νοτιάς Ασίας, η Unicef φαίνεται να εντοπίζει, μεταξύ άλλων, την κλιματική αλλαγή ως μια από τις κυριότερες αιτίες. «Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τα μετεωρολογικά μοτίβα και τις βροχοπτώσεις, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα στη διαθεσιμότητα νερού», εξήγησε η Unicef.

Unicef: Κακή η ποιότητα του νερού

Στην έκθεσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρεται στην κακή ποιότητα νερού, στην έλλειψη νερού και την κακή διαχείριση, όπως η υπερβολική άντληση νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα, την ώρα που η κλιματική αλλαγή περιορίζει τις ποσότητες με τις οποίες αυτός τροφοδοτείται.

Χαρακτήρισε ανέφερε πως «όταν ξεραίνονται τα πηγάδια των χωριών, επηρεάζονται τα σπίτια, τα κέντρα υγείας και τα σχολεία». Συμπλήρωσε ότι «με ένα ολοένα και πιο απρόβλεπτο κλίμα, η έλλειψη νερού αναμένεται να επιδεινωθεί για τα παιδιά της νότιας Ασίας».

Unicef: «Το πόσιμο νερό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα»

Η Unicef αναμένεται να ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες στη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28), η οποία θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο στο Ντουμπάι, «να διασφαλίσουν έναν βιώσιμο πλανήτη». Ο Σαντζάι Ουιζεσεκέρα αξιωματούχος της Unicef για τη νότια Ασία, υπογράμμισε ότι «το πόσιμο νερό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «παρ’ όλα αυτά, εκατομμύρια παιδιά στη νότια Ασία δεν έχουν αρκετό νερό να πιουν σε μια περιοχή που πλήττεται από πλημμύρες, ξηρασίες και άλλα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία προκαλούνται ολοένα και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Να σημειωθεί ότι πέρυσι 45 εκατ. παιδιά δεν είχαν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες πόσιμου νερού στη νότια Ασία, αριθμός μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Ωστόσο η Unicef εκτίμησε ότι οι υπηρεσίες αυτές αναπτύσσονται γοργά και ο αριθμός αυτός αναμένεται να υποδιπλασιαστεί ως το 2030.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM
Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM