Ένας μικροσκοπικός πιγκουίνος από το Fiordland κολύμπησε από την Νέα Ζηλανδία έως την Αυστραλία κάνοντας ένα πραγματικά απίθανο ταξίδι, αφού κατάφερε να διανύσει μια απόσταση 2.500 χιλιομέτρων.

 

Πιγκουίνοι εμφανίζονται σπανιότατα στην Αυστραλία και, όπως μεταδίδει ο Guardian, ο μικροσκοπικός πιγκουίνος κατάφερε να διασχίσει την θάλασσα της Τασμανίας. Περαστικοί τον εντόπισαν να «παλεύει με τα βράχια», στον ποταμό Κένετ, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Μελβούρνης, κοντά σε μία από τις παραλίες της Βικτώρια.  

 

Ο πιγκουίνος βρέθηκε τον Ιούλιο και μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο της Μελβούρνης. Πέρασε τις επόμενες 8 εβδομάδες αναρρώνοντας από την εξάντληση που του προκάλεσε το ταξίδι του, καθώς είχε χάσει πολύ βάρος. «Όταν συνήλθε, άρχισε παχαίνει καθώς είχε τεράστια όρεξη», δήλωσε ο δρ. Μάικλ Λιντς, επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών στον ζωολογικό κήπο. «Έτρωγε τροφή βάρους 20% με 25% του σωματικού του βάρους καθημερινά. Σα να τρώει ένας άνθρωπος βάρους 80 κιλών, τρόφιμα βάρους 20 κιλών κάθε μέρα. Είναι εντυπωσιακό πόσο φαγητό μπορεί να "κατεβάσει"». 

 

GETTY IMAGES
GETTY IMAGES

 

Μόλις ο πιγκουίνος επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα βάρους (περίπου 3,5 κιλά), μεταφέρθηκε στο πάρκο του Φίλιπ Άιλαντ, ώστε να δυναμώσει κολυμπώντας σε μεγαλύτερες πισίνες, πριν αφεθεί ελεύθερος. «Ελπίζουμε να επιστρέψει στη Νέα Ζηλανδία και να αναπαραχθεί. Του βάλαμε μικροτσιπ. Αν καταφέρει να επιστρέψει στη Νέα Ζηλανδία και κάποιος σκανάρει το μικροτσίπ θα είμαστε πολύ χαρούμενοι».  

Όπως εξηγεί ο Λιντς, πιγκουίνοι εμφανίζονταν πολύ σπάνια στην Αυστραλία κατά το παρελθόν, αλλά τα τελευταία χρόνια καταφτάνουν όλο και πιο συχνά για άγνωστους λόγους. Ο αριθμός των πιγκουίνων που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, παγκοσμίως, υπολογίζεται στους 4.000 με 5.600. 

 

Το 2014, ένας πιγκουίνος από το Snares με το ψευδώνυμο Μις Σίμσον, βρέθηκε σε παραλία της Τασμανίας, 2.000 χιλιόμετρα από τη γενέτειρά του και χρειάστηκε 9 μήνες φροντίδας μέχρι να ανακάμψει. Οι επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία πρόσφατα ανακάλυψαν ότι μία μικρή αποικία πιγκουίνων κοντά στο Όταγκο της Νότιας Νήσου, αποτελείται τελικά από «Αυστραλούς εισβολείς», μικρούς μπλε πιγκουίνους που πήραν τη θέση ενός παρόμοιου είδους πριν από περίπου 500 χρόνια. 

 

Με πληροφορίες από Guardian