Η Τζέιν Φόντα θέλει να κάνει γενέθλια στη φυλακή μαχόμενη για τον πλανήτη

Η Τζέιν Φόντα θέλει να κάνει γενέθλια στη φυλακή μαχόμενη για τον πλανήτη Facebook Twitter
EPA
0

Η Τζέιν Φόντα δηλώνει πως έχει ασυνήθιστα σχέδια για τα 82α γενέθλιά της, τα οποία είναι διατεθειμένη να περάσει στη φυλακή καθώς δεν θα πάψει να αγωνίζεται για τον πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια διαμαρτυρήθηκε για την αδράνεια σχετικά με την κλιματική κρίση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και συνελήφθη τέσσερις φορές. Οι δικηγόροι της την βοήθησαν να αποφύγει σοβαρές κατηγορίες, αλλά λέει ότι οι πράξεις της πολιτικής ανυπακοής την έβγαλαν από μια κατάθλιψη στην οποία βυθίστηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ. «Με την εκλογή του ήρθε η ανάγκη να μελετήσουμε βαθιά πράγματα που δεν καταλαβαίνω αρκετά, συμπεριλαμβανομένου του γιατί εκλέχτηκε», δήλωσε η Φόντα σε συνέντευξή της στον Guardian.

«Δεν συνειδητοποίησα ότι ήταν ένας απατεώνας», είπε. «Δεν συνειδητοποίησα το βάθος της διαφθοράς που υπάρχει στην κυβέρνησή μας και αυτό μου προκαλεί σοκ. Δεν μου αρέσει να σκέφτομαι ότι αυτή η χώρα είναι όπως οι δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής, οι δικτατορίες της Ανατολικής Ευρώπης και οι Ρωσικές δικτατορίες». Όμως η Φόντα δεν στρέφει τα βέλη της μόνο εναντίον των Ρεπουμπλικανών. Στρέφεται και εναντίον Δημοκρατικών, όπως η Νάνσι Πελόζι, και τους καταλογίζει ότι δεν έχουν κάνει αρκετά για την κλιματική κρίση. Συγκεκριμένα τους κατηγορεί ότι δεν έκαναν πολλά ώστε να βοηθήσουν τον κόσμο να καταλάβει ότι οι εταιρείες εξόρυξης καυσίμων γνωρίζουν για την κρίση και ψεύδονται. 

«Είμαι 80 και πραγματικά σκεφτόμουν πως ίσως πρέπει να καλλιεργήσω νέα ταλέντα ή κάνω κάτι που δεν έχω κάνει στο παρελθόν. Όταν εξελέγη ο Τραμπ σκέφτηκα πως δεν μπορώ, ξέρετε, πρέπει να επιστρέψω στα οδοφράγματα», ανέφερε η Φόντα. Η καταξιωμένη ηθοποιός εμπνέεται από την Γκρέτα Τούνμπεργκ για την οποία διάβασε για πρώτη φορά σε βιβλίο της Ναόμι Κλάιν. Σύμφωνα με την Φόντα, εξαιτίας της διάγνωσης της με Σύνδρομο Άσπεργκερ η Γκρέτα Τούνμπεργκ «σε αντίθεση με τους περισσότερους από εμάς δεν επηρεάζεται από συμβιβασμούς, από το να είναι δημοφιλής ή από τη γνώμη των άλλων. Δεν μπορεί να μάθει για κάτι τρομακτικό και μετά να γυρίσει και να κοιτάξει τη δουλειά της». 

«Εγκλωβίζουμε θλίψη στο σώμα μας γιατί ξέρουμε πως υπάρχουν 2,9 εκατ. λιγότερα πουλιά στη Βόρεια Αμερική σε σχέση με το 1970, επειδή βλέπουμε φωτογραφίες με πολικές αρκούδες να λιμοκτονούν, επειδή ξέρουμε ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και επειδή τα δάση καίγονται» αναφέρει η Φόντα προσθέτοντας πως συνεχίζοντας απλά τις ζωές μας η θλίψη αυτή προκαλεί υπαρξιακή αγωνία. Η Φόντα ωστόσο δεν έχει συναντηθεί ακόμα με την Τούνμπεργκ. Κατά τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που η ηθοποιός διοργανώνει συγκεντρώνεται ένα πλήθος που αποτελείται κυρίως από ηλικιωμένους ενώ συχνά συμμετέχουν και διασημότητες. Πριν τις συγκεντρώσεις, μαζί με ειδήμονες, συζητάει ζωντανά στο Facebook για την κλιματική αλλαγή. 

Η Φόντα κατοικεί στην Ουάσινγκτον για να αποφεύγει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ταξιδιών που θα πρέπει να κάνει από και προς την Καλιφόρνια, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να μην ταξιδεύει καθόλου με αεροπλάνο. «Έπρεπε να το ζυγίσουμε. Είναι πιο σημαντικό για μένα να είμαι εδώ, να υλοποιώ αυτές τις κινήσεις μακροπρόθεσμα, ή να μην πετάω», ανέφερε. «Ξέρουμε πως τα στελέχη των εταιρειών εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και οι πολιτικοί που έχουν εξαγοράσει πετάνε συνέχεια. (...) Και οι ακτιβιστές για το κλίμα θα μπούμε σε μειονεκτική θέσει αν δεν πετάμε». Η ίδια ωστόσο αναγνωρίζει πως ο ακτιβισμός της δεν μπορεί να αγγίξει πολλούς Αμερικανούς εξαιτίας της στάσης της κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ. 

Σε συνέντευξή της στο BBC, όπου ανέφερε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν από την κλιματική αλλαγή, συνέκρινε τις εταιρείες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων με τους Ναζί. «Ακριβώς όπως τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εκδικάστηκαν στη Νυρεμβέργη και αλλού, η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων θα είναι αντίστοιχα υπόλογη», είπε.  

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκε η επίσημη επιλογή των Καννών 2026 με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Πολιτισμός / Ανακοινώθηκε η επίσημη επιλογή των Καννών 2026 με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Η φετινή ανακοίνωση του 79ου Φεστιβάλ Καννών δείχνει σαφή στροφή προς το διεθνές σινεμά δημιουργών, με 21 ταινίες στο διαγωνιστικό και αισθητά μικρότερη παρουσία αμερικανικών στούντιο. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμη νέες ταινίες των Παβέλ Παβλικόφσκι, Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Κριστιάν Μουνγκίου και Ίρα Σακς.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Πολιτισμός / Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Το You Are the Führer’s Unrequited Love του Ζαν-Νοέλ Ορενγκό επιστρέφει στην περίπτωση του Άλμπερτ Σπέερ για να δείξει πώς ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους του ναζιστικού καθεστώτος κατάφερε μετά τον πόλεμο να χτίσει τη μορφή του «μετανοημένου» ναζί
THE LIFO TEAM
Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Πολιτισμός / Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Με αφορμή το νέο του βιβλίο Index, ο Κρίστοφερ Άντερσον μιλά για τη δουλειά του από την Αϊτή και το Αφγανιστάν μέχρι τον Τραμπ και τον Τζέφρι Έπσταϊν, θυμίζοντας ότι η φωτογραφία δεν είναι μόνο θέμα πρόσβασης, αλλά και τρόπος να διαβάζεις τι κρύβεται πίσω από την εικόνα της ισχύος.
THE LIFO TEAM
Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Πολιτισμός / Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Η Pinacoteca Agnelli στο Τορίνο παρουσιάζει στις 30 Απριλίου το «Walter Pfeiffer: In Good Company», μια μεγάλη αναδρομή σε έναν από τους πιο τρυφερούς και ερωτικά φορτισμένους φωτογράφους της ευρωπαϊκής εικόνας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Πολιτισμός / Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Η έκθεση «Martin Wong: Popeye», που ανοίγει στις 18 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, ξαναφέρνει στο προσκήνιο μια από τις πιο παράξενες εμμονές του Αμερικανού ζωγράφου: τον Ποπάι όχι ως αθώα ποπ φιγούρα, αλλά ως σώμα, σύμβολο και queer φαντασίωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Πολιτισμός / Γιατί ο Ματίς είναι ξανά παντού αυτή την άνοιξη

Από τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο μέχρι το Παρίσι, ο Ματίς επιστρέφει φέτος την άνοιξη με μια ασυνήθιστη πυκνότητα εκθέσεων. Και μαζί τους επιστρέφει και το ερώτημα γιατί ο κόσμος ξαναγυρίζει τώρα σε έναν ζωγράφο της αρμονίας.
THE LIFO TEAM
Μπορεί το OnlyFans να γίνει το νέο σωσίβιο της μόδας;

Πολιτισμός / Μπορεί το OnlyFans να γίνει το νέο σωσίβιο της μόδας;

Μέσα στην πίεση που δέχονται οι ανεξάρτητες φίρμες και σε μια στιγμή που το σεξ επιστρέφει δυνατά στη μόδα, κάποιοι σχεδιαστές δοκιμάζουν το OnlyFans όχι μόνο ως εργαλείο πρόκλησης αλλά και ως νέο χώρο άμεσης επαφής με το κοινό.
THE LIFO TEAM
ΡΩΜΗ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ

Πολιτισμός / Κολοσσαίο: Ανακαλύφθηκαν τμήματα της αρχικής του δομής που ήταν κρυμμένα για αιώνες

Οι επισκέπτες του Κολοσσαίου έχουν πλέον μια ευκαιρία να πάνε πίσω στην ιστορία, χάρη σε ένα έργο ανακαίνισης που έφερε στο φως αρκετές κολόνες της εισόδου, οι οποίες παρέμεναν θαμμένες για εκατοντάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ λέει ότι η ποπ δεν θα υπήρχε χωρίς την queer κοινότητα

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ λέει ότι η ποπ δεν θα υπήρχε χωρίς την queer κοινότητα

Λίγο πριν από τη μεγάλη της εμφάνιση στο Coachella, η Σαμπρίνα Κάρπεντερ μίλησε στον Μαρκ Τζέικομπς για τη ζωή πάνω και κάτω από τη σκηνή, για την εικόνα που χτίζει ως ποπ σταρ και για τον ρόλο της queer κοινότητας, λέγοντας καθαρά ότι χωρίς αυτήν «η ποπ μουσική δεν θα υπήρχε».
THE LIFO TEAM
Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Πολιτισμός / Ο Νέιθαν Λέιν θυμάται πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γκέι στα 90s

Από το Κλουβί με τις Τρελές, μέχρι τον Γουίλι Λόμαν του Άρθουρ Μίλερ, ο Λέιν κοιτάζει πίσω σε μια καριέρα πέντε δεκαετιών χωρίς να χάνει το χιούμορ, την οξύτητα και τη σκοτεινή ειρωνεία που τον κάνουν πάντα αναγνωρίσιμο.
THE LIFO TEAM
Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Πολιτισμός / Ντόροθι και Χερμπ Βόγκελ: πώς ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έφτιαξε μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης

Ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μανχάταν, αγόραζαν έργα κατευθείαν από τους καλλιτέχνες, στήριξαν ονόματα όπως ο Σολ ΛεΒίτ και ο Ντόναλντ Τζαντ πριν τους ανακαλύψει η αγορά και στο τέλος άφησαν τη συλλογή τους στο κοινό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Πολιτισμός / Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ λέει κάτι που πολλές γυναίκες σκέφτονται για τα 60 σήμερα

Με αφορμή το νέο της βιβλίο, η Γαλλίδα σχεδιάστρια και πρώην μοντέλο μιλά για τη νέα εικόνα των 60, για τη φιλία, την ελευθερία, την επιθυμία και για μια ηλικία που δεν θέλει πια να παίζει τον ρόλο της «γιαγιάς με φιόγκο»
THE LIFO TEAM
Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Πολιτισμός / Ο Γκότφριντ Χέλνβαϊν φέρνει στη Μαδρίτη εικόνες που δύσκολα αντέχεις να κοιτάξεις

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης, γνωστός για τις υπερρεαλιστικές και βαθιά ανήσυχες εικόνες του, επιστρέφει στην παιδική ηλικία, τη βία, τον φασισμό και τη σκοτεινή όψη της μαζικής κουλτούρας.
THE LIFO TEAM
«Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής του Ιράν και η φωνή ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Πολιτισμός / «Ακούστε, άνθρωποι!»: ο μυστικός ποιητής ενός πολιτισμού που απειλείται με αφανισμό από τον Τραμπ

Γνωστός έξω από το Ιράν πολύ λιγότερο από όσο του αναλογεί, ο Γιουσίτζ άνοιξε τον δρόμο για τη νεότερη ιρανική ποίηση και επηρέασε γενιές ποιητών που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM