Νέα κατηγορία σε βάρος του Πολάνσκι: Πρώην ηθοποιός και μοντέλο καταγγέλλει ότι την βίασε όταν ήταν ανήλικη

Νέα κατηγορία σε βάρος του Πολάνσκι: Πρώην ηθοποιός και μοντέλο καταγγέλλει ότι την βίασε όταν ήταν ανήλικη Facebook Twitter
EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
0

Αντιμέτωπος με μία ακόμα καταγγελία για βιασμό βρίσκεται ο πολυβραβευμένος γαλλο-πολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι. Η τέταρτη γυναίκα που σπάει τη σιωπή της και καταγγέλλει δημοσίως σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ανήλικη, είναι η 61χρονη Γερμανίδα, πρώην ηθοποιός και μοντέλο, Renate Langer.

Η Langer κατήγγειλε στην ελβετική αστυνομία ότι ο Πόλανσκι τη βίασε σε ένα σπίτι στο Γκστάαντ τον Φεβρουάριο του 1972, όταν ήταν εκείνη 15 ετών. Η αστυνομία στο St. Gallen της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε συνάντηση μαζί της στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η Langer παρείχε στους New York Times αντίγραφο ενός email, το οποίο της έστειλε ένας Ελβετός αστυνομικός και ανέφερε ότι ένα άλλο γραφείο θα εξετάσει κατά πόσο μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη. Συγκεκριμένα, το θέμα θα κριθεί από την εισαγγελία στη Βέρνη.

Η Ελβετία έχει καταργήσει την παραγραφή σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αλλά ο νόμος περιορίζει τη δίωξη όταν πρόκειται για περιστατικά που συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια. Η Langer δήλωσε σε μια συνέντευξή της, ότι απευθύνθηκε στην ελβετική αστυνομία επειδή πίστευε ότι το καθεστώς που ισχύει αναφορικά με την παραγραφή, θα επέτρεπε τη διερεύνηση της καταγγελίας της.

Η ίδια έκανε γνωστό πως δεν είχε καταγγείλει την κακοποίηση στο παρελθόν, κυρίως επειδή ανησυχούσε για την αντίδραση των γονιών της. Είχε μιλήσει μόνο σε έναν σύντροφό της, χρόνια μετά το περιστατικό.

«Η μητέρα μου θα πάθαινε καρδιακή προσβολή», είπε. «Ένιωθα ντροπή και χαμένη και μόνη». Ο πατέρας της πέθανε το περασμένο καλοκαίρι και η μητέρα της πριν από δύο χρόνια, και αυτός είναι από τους κύριους λόγους που αποφάσισε να μιλήσει τώρα.

Νέα κατηγορία σε βάρος του Πολάνσκι: Πρώην ηθοποιός και μοντέλο καταγγέλλει ότι την βίασε όταν ήταν ανήλικη Facebook Twitter
Η Renate Langer. Φωτογραφία: New York Times

Σύμφωνα με την καταγγελία της, γνώρισε τον Πολάνσκι όταν άρχισε να εργάζεται για ένα πρακτορείο μοντέλων στο Μόναχο, ενώ ήταν μαθήτρια Λυκείου. Όπως είπε η Langer, είχε ταξιδέψει για να τον επισκεφτεί στο Γκστάαντ, με την άδεια των γονιών της, επειδή ο σκηνοθέτης είχε δείξει ότι ενδιαφερόταν να της δώσει έναν ρόλο σε μία ταινία.

Εκεί, η Langer καταγγέλλει πως τη βίασε σε ένα υπνοδωμάτιο του σπιτιού του, και προσθέτει ότι ενώ προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της δεν κατάφερε να διαφύγει. Έφυγε την επόμενη ημέρα, γεμάτη σύγχυση και ντροπή, ενώ επέλεξε να μην πει τίποτα στους γονείς της.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, όπως ανέφερε, ο Πολάνσκι της τηλεφώνησε για να ζητήσει συγνώμη και της πρόσφερε έναν ρόλο στην ταινία του «Che?». Η ίδια αποδέχτηκε, αφότου ο σκηνοθέτης φέρεται να της δήλωσε ότι θα συμπεριφερθεί επαγγελματικά.

Στη συνέχεια πήγε στη Ρώμη και έπαιξε έναν μικρό ρόλο στην ταινία. Ο Πολάνσκι δεν έκανε κάποια άλλη απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης, όσο διήρκεσαν τα γυρίσματα, αναφέρει. Αλλά ένα βράδυ στη Ρώμη, όταν ήταν μόνη σε ένα σπίτι που μοιραζόταν με άλλους, καταγγέλλει ότι τη βίασε ξανά παρά τις προσπάθειές της να υπερασπιστεί τον εαυτό της ρίχνοντας ένα μπουκάλι κρασί και ένα μπουκάλι άρωμα πάνω του. «Αυτό επηρέασε όλη μου τη ζωή», τονίζει.

Ο Harland Braun, δικηγόρος του Πολάνσκι, αρνήθηκε να σχολιάσει την καταγγελία της Langer.

Ιστορικό καταγγελιών

Τον περασμένο Αύγουστο, μία άλλη γυναίκα που είναι γνωστή μόνο ως Ρόμπιν, είπε σε μία συνέντευξη Τύπου στο Λος Άντζελες, πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον -84χρονο σήμερα- σκηνοθέτης το 1973, όταν εκείνη ήταν 16 ετών.

Το 2010, ο διάσημος σκηνοθέτης είχε έρθει αντιμέτωπος και με άλλη κατηγορία, καθώς η βρετανίδα ηθοποιός Σάρλοτ Λιούς τον κατηγόρησε για βιασμό λίγο αφότου είχε γίνει 16 ετών.

Επίσης, είχε κατηγορηθεί ότι νάρκωσε μια άλλη γυναίκα, τη Σαμάνθα Γκέιμερ, όταν εκείνη ήταν 13 ετών, και στη συνέχεια τη βίασε στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον το 1977 στο Λος Άντζελες, όταν ο ηθοποιός απουσίαζε. Σε αυτή την υπόθεση, ο Πολάνσκι είχε αναγνωρίσει την κατηγορία αποπλάνησης ανηλίκου, αφότου αποσύρθηκαν πιο βαριές κατηγορίες, και πέρασε 48 ώρες υπό κράτηση για να υποβληθεί σε ψυχολογική εξέταση.

Το 1978 διέφυγε στη Γαλλία, φοβούμενος ότι ο δικαστής θα ακυρώσει τον δικαστικό συμβιβασμό που είχε κάνει και θα τον στείλει στη φυλακή. Έκτοτε, αρνείται να επιστρέψει στις ΗΠΑ, χωρίς διαβεβαιώσεις ότι δεν σταλεί στη φυλακή.

Πλέον διαμένει στη Γαλλία, αλλά έχει περάσει κάποια διαστήματα στην Πολωνία και την Ελβετία. Η Γαλλία δεν προχωράει σε έκδοση των πολιτών της, και δικαστές σε Πολωνία και Ελβετία έχουν αρνηθεί να εκδόσουν τον Πολάνσκι στις ΗΠΑ. Οι δικηγόροι του αγωνίζονται για την άρση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Με πληροφορίες από New York Times

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM