ΗΠΑ: Δικαστής αρνείται να σταματήσει τη δίωξη κατά του Πολάνσκι για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικη

ΗΠΑ: Δικαστής αρνείται να σταματήσει τη δίωξη κατά του Πολάνσκι για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικη Facebook Twitter
0

Δικαστής του Λος Άντζελες αρνήθηκε, με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, να σταματήσει τη δίωξη για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, σε βάρος του γαλλοπολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, όπως ζητούσαν ο κατηγορούμενος και το θύμα.


«Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή είναι φυγάς που αρνείται να εκτελέσει τις διαταγές των δικαστηρίων», γράφει στην απόφασή του ο δικαστής Σκοτ Γκόρντον.


Σύμφωνα με τον δικαστή, αν και το κλείσιμο της υπόθεσης θα ήταν επωφελές για το θύμα, τη Σαμάνθα Γκάιμερ, «η κοινωνία έχει συμφέρον να αποδοθεί αδέκαστη δικαιοσύνη, κάτι που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί παρά με τη συνέχιση της δίωξης».


Η Σαμάνθα Γκάιμερ, 54 ετών σήμερα και 13 ετών την εποχή που συνέβησαν τα γεγονότα, είχε ζητήσει τον Ιούνιο από το δικαστήριο να «κλείσει την υπόθεση αυτή», λέγοντας πως οι ατέρμονες διαδικασίες υπονομεύουν τη ζωή της και πως έχει συγχωρήσει τον δράστη της επίθεσης εναντίον της.


Σύμφωνα με τον δικαστή, οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν, αντίθετα, πως η άρνηση του κατηγορουμένου να πειθαρχήσει στις διαταγές του δικαστηρίου και να παρουσιαστεί ενώπιόν του προκειμένου να καταδικαστεί, είχε μια «μακρά και τραυματική» επίπτωση στη ζωή της Γκάιμερ.


Στην απόφασή του, ο δικαστής Γκόρντον αναφέρει επίσης πως ο Πολάνσκι, «μέσω των δικηγόρων του, εξακολουθεί τις επιθέσεις εναντίον κάθε δικαστή που επιφορτίζεται με την υπόθεση (...). Μια τέτοια συμπεριφορά δεν αποτελεί βάση για το κλείσιμο των διώξεων».

Ο δικηγόρος του σκηνοθέτη, Χάρλαντ Μπράον, είπε ότι «δεν καταλαβαίνει» την απόφαση του δικαστή: «γιατί το (δικαστικό) σύστημα δεν μπορεί να τελειώνει με μια πολύ απλή κατάσταση;» είπε, καταγγέλλοντας «την τρέλα γύρω από αυτή την υπόθεση».


Επανέλαβε πως, κατά την εκτίμησή του, η αντιδικία μπορεί να επιλυθεί με την ακύρωση ενός εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Πολάνσκι και επιτρέποντάς του να έρθει στο Λος Άντζελες προκειμένου να καταδικαστεί σε φυλάκιση 334 ημερών, ποινή την οποία ο σκηνοθέτης έχει ήδη εκτίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία.

Ο σκηνοθέτης, που έλαβε βραβείο Όσκαρ για την ταινία «Ο πιανίστας», πέρασε δύο μήνες στη φυλακή στην Ελβετία και στη συνέχεια οκτώ μήνες σε κατ΄οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ, μετά τη σύλληψή του στη Ζυρίχη το 2009, βάσει ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης της αμερικανικής δικαιοσύνης.


Ο Πολάνσκι, που έκλεισε τα 84 χθες, κατηγορείται ότι είχε δώσει ναρκωτικά στη Σαμάνθα Γκάιμερ και τη βίασε στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον στο Λος Άντζελες το 1977, ενώ ο ηθοποιός απουσίαζε σε ταξίδι.


Ο Ρομάν Πολάνσκι παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη και, σε αντάλλαγμα, ο δικαστής δέχθηκε να αποσύρει άλλες πιο σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του, κυρίως για βιασμό με την προμήθεια και χρήση ναρκωτικών. Η δικαστική συμφωνία επιτεύχθηκε με τη συγκατάθεση της οικογένειας και των δικηγόρων της.


Έπειτα από 42 ημέρες κράτησης προκειμένου να υποβληθεί σε ψυχολογική εξέταση, αφέθηκε ελεύθερος ώστε να μπορέσει να τελειώσει μια περιοδεία.


Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν από τον δικηγόρο του Χάρλαντ Μπράον, ο Ρομάν Πολάνσκι είχε εξασφαλίσει από τον δικαστή στον οποίο είχε ανατεθεί η υπόθεση τότε, ότι οι έξι εβδομάδες που είχε περάσει στη φυλακή θα ήταν η μοναδική ποινή φυλάκισης. Όμως το 1978, πεπεισμένος πως ο δικαστής θα ανακαλούσε την υπόσχεση αυτή και θα τον έστελνε στη φυλακή, ίσως για δεκαετίες, διέφυγε στη Γαλλία.


Ο Πολάνσκι, παντρεμένος με την ηθοποιό Εμανουέλ Σενιέ, με την οποία έχει δύο παιδιά, αρνείται από τότε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χωρίς να λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται πλέον να φυλακιστεί.


Μια τρίτη γυναίκα έσπασε αυτή την εβδομάδα τη σιωπή της, και απηύθυνε κατηγορίες σε βάρος του. Η Ρόμπιν, όπως είναι το μικρό της όνομα με το οποίο έδωσε τη συνέντευξη Τύπου στο Λος Άντζελες την Τρίτη, είπε πως είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον διάσημο γαλλο-πολωνό σκηνοθέτη όταν ήταν μόλις 16 ετών, το 1973.


Το 2012, η βρετανή ηθοποιός Σάρλοτ Λιούις είχε δηλώσει επίσης πως ο σκηνοθέτης την ανάγκασε σε σεξουαλική επαφή όταν ήταν 16 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM