Το YouTube απαγόρευσε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν εσφαλμένα τα συμπτώματα του κορωνοϊού με τα δίκτυα 5G

 

Από εδώ και στο εξής η πλατφόρμα θα διαγράφει βίντεο που παραβιάζουν την πολιτική της, μια κίνηση που έρχεται μετά την ζωντανή μετάδοση της συνέντευξης του David Icke την Δευτέρα, στην οποία συνέδεσε την τεχνολογία με την πανδημία. Το YouTube είπε πως το βίντεο θα διαγραφεί. 

 

Στην διάρκεια της δυόμιση ωρών συνέντευξης, ο David Icke υποστήριξε λανθασμένα πως «υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο 5G και αυτή την κρίση υγείας». Και όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις αναφορές για κεραίες 5G που τους βάζουν φωτιά σε Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία, απάντησε: «Αν το 5G συνεχίσει και φτάσει εκεί που θέλουν να το πάνε, η ανθρώπινη ζωή όπως την ξέραμε, τελείωσε...οπότε ο κόσμος πρέπει να πάρει μια απόφαση».

 

Αρκετοί χρήστες, κάλεσαν αμέσως μετά για περισσότερες επιθέσεις σε πύργους 5G, στα σχόλια που εμφανίστηκαν μαζί με το βίντεο.

 

Ο David Icke υποστήριξε ακόμη, επίσης λανθασμένα,  πως ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν αναπτυχθεί, θα περολαμβάνει «μικροτσίπ νανοτεχνολογίας», τα οποία θα επιτρέπουν τον έλεγχο των ανθρώπων. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως ο Μπιλ Γκέιτς -που βοηθά στη χρηματοδότηση της έρευνας για το εμβόλιο- θα έπρεπε να μπει φυλακή. 

 

Παραβίαση πολιτικής

 

Την συνέντευξη παρακολούθησαν περίπου 65.000 άνθρωποι στην διάρκεια της μετάδοσης, πολλοί εκ των οποίων πλήρωσαν για να ξεχωρίσουν οι αντιδράσεις και τα σχόλιά τους, στην διάρκεια του live chat. 

 

Το YouTube διέγραψε το περιεχόμενο όταν τελείωσε η συνέντευξη, παρόλο που γνώριζε για την προβολή ενόσω γινόταν, ενώ άλλαξε τους κανονισμούς μετά από ερώτηση του BBC γιατί δεν ανέλαβε δράση νωρίτερα.

 

«Έχουμε ξεκάθαρες πολιτικές που απαγορεύουν βίντεο τα οποία προωθούν ιατρικώς ανυπόστατες μεθόδους πρόληψης του κορωνοϊού σε σημεία αναζήτησης ιατρικών θεραπειών, και άμεσα απομακρύνουμε βίντεο που παραβιάζουν αυτές τις πολιτικές όταν μας ειδοποιούν», δήλωσε εκπρόσωπος του YouTube, στο BBC. «Οποιοδήποτε περιεχόμενο αμφισβητεί την ύπαρξη της διάδοσης της Covid-19, όπως περιγράφεται από τον ΠΟΥ και τις τοπικές υγειονομικές αρχές, παραβιάζει τις πολιτικές του YouTube. Αυτό περιλαμβάνει και θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι τα συμπτώματα προκαλούνται από το 5G», εξήγησε.

 

Σε χρήστες που επανειλημμένα παραβιάζουν τους κανόνες εξετάζεται να απαγορευτεί η χρήση του εργαλείου Live του YouTube, που σημείωσε πως ενδέχεται να εμποδίσει επίσης τους κατ' εξακολούθηση παραβάτες να βγάζουν χρήματα, τερματίζοντας το κανάλι τους ως έσχατη λύση.

 

Περιορισμοί στο WhatsApp

 

Οι ανανεωμένοι κανόνες στο YouTube συμπίπτουν με τους καινούργιους κανονισμούς στο WhatsApp, που έθεσε περιορισμούς στη μαζική προώθηση μηνυμάτων, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την παραπληροφόρηση.

 

Οι χρήστες θα έχουν πλέον την δυνατότητα να προωθούν ένα μήνυμα μόνο σε μία συνομιλία τη φορά αν το ποστ έχει ήδη κοινοποιηθεί πέντε ή περισσότερες φορές από την ευρύτερη κοινότητα. Τέτοιες αναρτήσεις θα σημειώνονται με διπλό βελάκι δίπλα, για να δείξει ότι δεν προέρχονται από κάποια στενή και οικεία επαφή. Έτσι κάθε μήνυμα που σημειώνεται με διπλό βελάκι, θα μπορεί να προωθηθεί μόνο σε μία συνομιλία, ενώ προηγουμένως μπορούσε να προωθηθεί σε πέντε συνομιλίες ταυτόχρονα.

 

Ανυπόστατες θεωρίες

 

Οι θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν το 5G με την πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζουν να διαδίδονται παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι εκπομπές των κινητών τηλεφώνων συνιστούν κίνδυνο για την υγεία. 

 

Το Full Fact, που διασταυρώνει διάφορες ειδήσεις, έχει συνδέσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς με δυο λανθασμένες θεωρίες.

 

Το YouTube απαγόρευσε βίντεο με θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν τον κορωνοϊό με τα δίκτυα 5G

 

Η πρώτη αναφέρει λανθασμένα πως το 5G καταστέλλει το ανοσοποιητικό, η δεύτερη -επίσης λανθασμένα- πως ο ιός χρησιμοποιεί με κάποιον τρόπο τα ραδιοκύματα του δικτύου για να επικοινωνεί και να επιλέγει θύματα, επιταχύνοντας την εξάπλωσή του.

 

Αν και το 5G χρησιμοποιεί διαφορετικές ραδιοσυχνότητες από τους προκατόχους του, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η ζώνη συχνοτήτων παραμένει «μη ιονισμένη», κάτι που σημαίνει πως στερείται επαρκούς ενέργειας για να διασπάσει τους χημικούς δεσμούς στο DNA των κυττάρων μας ώστε να προκαλέσει ζημιά.

 

Η δεύτερη θεωρία φαίνεται πως βασίζεται στο έργο ενός βραβευμένου με Νόμπελ βιολόγου που αναφέρει πως τα βακτήρια μπορούν να παράξουν ραδιοκύματα. Ωστόσο η θεωρία του παραμένει αμφιλεγόμενη και πολύ εκτός της επικρατούσαν επιστημονικής σκέψης. 

 

Επίσης υπάρχει ένα ακόμη τεράστιο σφάλμα και στις δυο θεωρίες. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε βρετανικές πόλεις όπου το 5G δεν έχει φτάσει ακόμη και χώρες όπως η Ιαπωνία και το Ιράν που ακόμη δεν έχουν υιοθετήσει καν την συγκεκριμένη τεχνολογία.

  

Με πληροφορίες από BBC