Οργή της ΕΣΗΕΑ για απολύσεις στο ΑΠΕ ΜΠΕ - Σκληρή ανακοίνωση

Οργή της ΕΣΗΕΑ για απολύσεις στο ΑΠΕ ΜΠΕ - Σκληρή ανακοίνωση Facebook Twitter
0

Με μια σκληρή ανακοίνωσή η ΕΣΗΕΑ  καταγγέλλει απολύσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, και εγκαλεί τον διευθυντή του Μιχάλη Ψύλο, υποστηρίζοντας πως ήθελε να επιβάλει «μπλοκάκι» σε ανταποκριτές και όταν αυτοί δεν το δέχτηκαν, τους απέλυσε.

Το ΔΣ της Ένωσης αναφέρει πως έχει κάλεσε σε απολογία τον κ. Ψύλο, και πως ετοιμάζεται για απεργιακές κινητοποιήσεις εάν δεν παρθεί πίσω η απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την αντεργατική και αντισυναδελφική συμπεριφορά του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλου, ο οποίος απέστειλε σήμερα επιστολή στους ανταποκριτές του ΑΠΕ ΜΠΕ στο εξωτερικό, με την οποία τους γνωστοποιεί την διακοπή της συνεργασίας τους με το Πρακτορείο, καθώς παρήλθε το χρονικό διάστημα που είχε θέσει για να τους στείλουν υπογεγραμμένη τη σύμβαση παροχής ανεξάρτητων δημοσιογραφικών υπηρεσιών.

Επισημαίνουμε ότι η συνεργασία των συναδέλφων με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει διάρκεια ζωής από 12 έως 37 χρόνια. Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ ΜΠΕ επικαλούμενος αόριστη νομοθεσία και νομολογία, προσπαθεί με ασφυκτικές, παράνομες, αντεργατικές και αντισυναδελφικές πιέσεις να καθυποτάξει τους ανταποκριτές εξωτερικού, προκειμένου να μην υπαχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου, αλλά να δημιουργηθεί μια νέα γενιά εργαζομένων, αμειβομένων με μπλοκάκι.

Η προσπάθεια αυτή επιχειρείται με πιέσεις, προκειμένου οι συνάδελφοι να υπογράψουν αναδρομικά λεόντειες, αντεργατικές, αντισυμβατικές και έξω από τους δημοσιογραφικούς κανόνες και την δεοντολογία συμβάσεις, δηλαδή συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.

Και όλα αυτά τη στιγμή, που πρόσφατα, με νομοθετική ρύθμιση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξαιρείται από τους νομοθετικούς μνημονιακούς περιορισμούς των προσλήψεων δημοσιογράφων, μισθωτών, κ.λπ., κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μπλοκάκι έως και δέκα χρόνια, να πρέπει να ενταχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ είχε καλέσει τον κύριο Ψύλο σε συνάντηση στις 18/2/2019, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το θέμα των ανταποκριτών εξωτερικού, αλλά επικαλέσθηκε απουσία του στο εξωτερικό και ανέβαλε τη συνάντηση για την 4η Μαρτίου 2019.

Ενώ δε είχε διαβεβαιώσει την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ ότι δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια σε βάρος των ξένων ανταποκριτών μέχρι την 4η Μαρτίου, που είχε ήδη συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, στις 19 Φεβρουαρίου 2019, απέστειλε εκφοβιστική επιστολή στους ανταποκριτές, απαιτώντας να υπογράψουν έως τις 26 Φεβρουαρίου 2016 τις συμβάσεις «ανεξαρτήτων δημοσιογραφικών υπηρεσιών» που τους απέστειλε, οι οποίες μάλιστα θα ίσχυαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, διαφορετικά τους απείλησε ότι θα λυθεί η συνεργασία τους με το Πρακτορείο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ύστερα από τις παραπάνω ενέργειες του Προέδρου και Γενικού Διευθυντού του ΑΠΕ ΜΠΕ απαιτεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων. Καλούμε τους συναδέλφους του ΑΠΕ ΜΠΕ να βρίσκονται σε εγρήγορση και μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, 4 Μαρτίου στις 12.00 πμ, θα ενημερωθούν για την πραγματοποίηση συνέλευσης, προκειμένου να αποφασίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις και κάθε πρόσφορο μέσο για την ανάκληση των απολύσεων. Η τρομοκρατία του κου Ψύλου στο ΑΠΕ ΜΠΕ δεν θα περάσει.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Λίγο νωρίτερα, με επιστολή στην ΕΣΗΕΑ ζητήθηκε παρέμβασή της για το θέμα των ανταποκριτών του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με αυτή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καταγγέλλουν πως ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος απέστειλε επιστολή σε 6 ανταποκριτές του εξωτερικού που εργάζονται στο Πρακτορείο από 12 έως 37 χρόνια και τους γνωστοποιεί την λύση της συνεργασίας καθώς δεν δέχθηκαν ουσιαστικά να αμείβονται με μπλοκάκι, τη στιγμή που με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, οι δημοσιογράφοι που ήδη εδώ και χρόνια εξεργαζόντουσαν με μπλοκάκι περνούν στο μισθολόγιο. Όπως λένε δηλαδή, προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα γενιά συναδέλφων με μπλοκάκι.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Παναγιώτης Τσιμπούκης και η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πρακτορείου Ματίνα Μπάλτα, απέστειλαν επιστολή στην ΕΣΗΕΑ, στην οποία, αφού εξιστορούν την τακτική της διεύθυνσης του Πρακτορείου, ζητούν:

-την άμεση και καθοριστική παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ στον εμπαιγμό της διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο προς την ΕΣΗΕΑ, όσο και προς στους συναδέλφους ανταποκριτές του εξωτερικού.

-η ΕΣΗΕΑ να καταγγείλει την απαράδεκτη συμπεριφορά της διεύθυνσης του Πρακτορείου.

-η ΕΣΗΕΑ να απαιτήσει την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων,

-την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την παρουσία όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, τόσο της ΕΣΗΕΑ, όσο και της ΠΟΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΠΟΕΣΥ δια της εκπροσώπου της στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τάχθηκε με την άποψη της διεύθυνσης του Πρακτορείου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Προς Αθήνα, 1.3. 2019

Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ

Κυρία Μαρία Αντωνιάδου

και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Ακαδημίας 20

ΕΝΤΑΥΘΑ

Αναφορά:

1) Παναγιώτη Τσιμπούκη, Εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

2) Ματίνας Μπάλτα, εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΘΕΜΑ:

Ανταποκριτές εξωτερικού και παύση συνεργασίας με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως μας πληροφόρησαν οι ανταποκριτές του εξωτερικού ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, τους απέστειλε σήμερα επιστολή με την οποία τους γνωστοποιεί την διακοπή της συνεργασίας τους με το Πρακτορείο, καθώς "παρήλθε το χρονικό διάστημα που είχαμε θέση για να μας στείλετε υπογεγραμμένη τη σύμβαση παροχής ανεξάρτητων δημοσιογραφικών υπηρεσιών".

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι η συνεργασία των εν λόγω συναδέλφων με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει διάρκεια ζωής από 12 έως 37 χρόνια.

Υπενθυμίζω ότι ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΣΗΕΑ, είχα αποστείλει την 20ή Φεβρουαρίου 2019 επιστολή-αναφορά στην οποία ανέγραφα ότι πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, επικαλούμενος αόριστη νομοθεσία και νομολογία, προσπαθεί με ασφυκτικές, αντεργατικές και αντισυναδελφικές πιέσεις να καθυποτάξει τους έξι ανταποκριτές εξωτερικού, προκειμένου να μην υπαχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου, αλλά να δημιουργηθεί μια νέα γενιά εργαζομένων αμειβομένων με μπλοκάκι.

Η προσπάθεια αυτή της διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιχειρείται με απάνθρωπες πιέσεις, προκειμένου να υπογράψουν αναδρομικά λεόντειες αντεργατικές, αντισυμβατικές και έξω από τους δημοσιογραφικούς κανόνες και τη δεοντολογία συμβάσεις, δηλαδή συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.

Και όλα αυτά τη στιγμή, κατά την οποία πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξαιρείται από τους νομοθετικούς μνημονιακούς περιορισμούς των προσλήψεων δημοσιογράφων, μισθωτών, κ.λ.π., κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι που εργαζόντουσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μπλοκάκι (εδώ και δέκα χρόνια) να ενταχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Ακόμη, στην επιστολή-αναφορά της 20ης Φεβρουαρίου 2019, μεταξύ των άλλων, αναφερόταν:

"Η ΕΣΗΕΑ κάλεσε για τις 18.2.2019 τον κ. Ψύλο να παρέχει εξηγήσεις για το θέμα των 6 ανταποκριτών εξωτερικού, αλλά επικαλέσθηκε την απουσία του στο εξωτερικό. Έτσι, η ΕΣΗΕΑ στην θέση του κάλεσε εμένα ως εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πρακτορείου Ματίνα Μπάλτα.

Κατά την συνάντηση αυτή, από την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου αναζητήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Ψύλος, ο οποίος βρισκόταν ακόμα στην Αθήνα (!) και του ζητήθηκε να "παγώσει" κάθε διαδικασία στο θέμα των "έξι" μέχρι την 4η Μαρτίου 2019 που είχε ήδη συμφωνηθεί η επόμενη συνάντησή του με την ΕΣΗΕΑ για το θέμα των ξένων ανταποκριτών. Κατά τις διαβεβαιώσεις της πρόεδρου της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Ψύλος δεσμεύτηκε ότι μέχρι την 4ή Μαρτίου δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια.

Παρά την επίμαχη διαβεβαίωση, ο κ. Ψύλος στις 19 Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή μια ημέρα μετά τις δεσμεύσεις του, απέστειλε εκφοβιστική επιστολή στους "έξι" για να υπογράψουν έως 26 Φεβρουαρίου 2016 τις λεόντειες συμβάσεις "ανεξαρτήτων δημοσιογραφικών υπηρεσιών" που τους απέστειλε, διαφορετικά λύεται η συνεργασία τους με το Πρακτορείο. Μάλιστα, οι συμβάσεις θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το ύφος της επιστολής του κ. Ψύλου, εκφεύγει των κανόνων της καλής πίστης και των χρηστών ηθών, αλλά και του διευθυντικού δικαιώματος που επιβάλλει το Αστικό Δίκαιο και η εργατική νομοθεσία –με ότι αυτό σημαίνει- και ανάγεται στους εξωσυμβατικούς κανόνες, από όπου αυτοί ελέγχονται".

Διακοπή συνεργασίας

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, είχε δεσμευθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Αντωνιάδου, ότι θα "παγώσει" το θέμα έως την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019, που είναι το εξ αναβολής ραντεβού με την ΕΣΗΕΑ για επίλυση του ζητήματος των ανταποκριτών εξωτερικού, σήμερα απέστειλε επιστολές με τις οποίες τους γνωστοποιεί την λύση της συνεργασία, ενώ παράλληλα τους απέκλεισε από το σύστημα αποστολής κειμένων προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατόπιν αυτών, ζητούμε την άμεση και καθοριστική παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ στον εμπαιγμό της διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο προς την ΕΣΗΕΑ, όσο και προς στους συναδέλφους ανταποκριτές του εξωτερικού.

Ζητούμε, η ΕΣΗΕΑ να καταγγείλει την απαράδεκτη συμπεριφορά της διεύθυνσης του Πρακτορείου.

Ακόμη, ζητούμε από την ΕΣΗΕΑ να απαιτήσει την άμεση ανάκληση των απολύσεων των έξι συναδέλφων, όπως επίσης ζητούμε την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την παρουσία όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, τόσο της ΕΣΗΕΑ, όσο και της ΠΟΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΠΟΕΣΥ δια της εκπροσώπου της στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τάχθηκε με την άποψη της διεύθυνσης του Πρακτορείου.

Μετά τιμής

Παν. Τσιμπούκης

Ματίνα Μπάλτα

Κοινοποίηση: ΠΟΕΣΥ

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Καπουτζίδης για Eurovision: «Δεν με ήθελαν κάποιοι από την ΕΡΤ, άρχισαν να με διαβάλουν σε ανώτερα στελέχη»

TV & Media / Γιώργος Καπουτζίδης για Eurovision: «Δεν με ήθελαν κάποιοι από την ΕΡΤ, άρχισαν να με διαβάλλουν σε ανώτερα στελέχη»

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την ομιλία Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρχει δεύτερη σεζόν της σειράς «Σέρρες»
LIFO NEWSROOM