Eurovision 2025: Γιατί το Μάλμε αρνείται να φιλοξενήσει τη Eurovision αν κερδίσει φέτος η Σουηδία

Eurovision 2025: Γιατί το Μάλμε αρνείται να φιλοξενήσει τη Eurovision αν κερδίσει φέτος η Σουηδία Facebook Twitter
KAJ/ Φωτ.: EPA
0

Η πόλη του Μάλμε στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2026, σε περίπτωση που η χώρα κερδίσει φέτος με το τραγούδι "Bara Bada Bastu" του συγκροτήματος KAJ. Το τραγούδι, που έχει θέμα τη σάουνα, είναι αυτή τη στιγμή το φαβορί για τη νίκη στον τελικό του Σαββάτου στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Το "Bara Bada Bastu" είναι ένα χιουμοριστικό τραγούδι που υμνεί την κουλτούρα της σάουνας και έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στις πλατφόρμες streaming στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Το συγκρότημα KAJ αποτελείται από μέλη της σουηδόφωνης μειονότητας της Φινλανδίας και τραγουδά σε διάλεκτο της περιοχής Vörå.

Η απόφαση του Μάλμε να μην φιλοξενήσει ξανά τον διαγωνισμό βασίζεται στο γεγονός ότι η διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου γεγονότος κάθε δύο χρόνια είναι υπερβολικά απαιτητική. Η πόλη είχε φιλοξενήσει τον διαγωνισμό το 2024, αντιμετωπίζοντας μεγάλες διαδηλώσεις και αυξημένα έξοδα αστυνόμευσης, τα οποία υπερέβησαν τον αρχικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, η Άννα Βίτγκρεν, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της πόλης, δήλωσε ότι το κόστος αστυνόμευσης δεν ήταν ο κύριος λόγος για την απόφαση, αλλά μάλλον η ανάγκη για περισσότερο χρόνο προετοιμασίας μεταξύ των διοργανώσεων.

Άλλες πόλεις της Σουηδίας, όπως το Γκέτεμποργκ και το Έρνσκελντσβικ, έχουν αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι για τη φιλοξενία του διαγωνισμού το 2026, σε περίπτωση που η Σουηδία κερδίσει φέτος.

Το τραγούδι "Bara Bada Bastu" αναδεικνύει επίσης την πολιτιστική κληρονομιά της σουηδόφωνης μειονότητας της Φινλανδίας, η οποία αριθμεί περίπου 290.000 άτομα. Η χρήση της σουηδικής γλώσσας στη Φινλανδία χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και παραμένει επίσημη γλώσσα της χώρας.

Η συμμετοχή του KAJ στη Eurovision έχει προκαλέσει συζητήσεις για την πολιτιστική ταυτότητα και τη συνεργασία μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας, με το συγκρότημα να δηλώνει ότι αισθάνεται πως εκπροσωπεί τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Ο τελικός της Eurovision 2025 θα διεξαχθεί στις 17 Μαΐου στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Με πληροφορίες από Guardian


 

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανθή Βούλγαρη: «Είναι σοβαρό» - Θα κινηθεί νομικά για επεξεργασμένες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με το παιδί της

TV & Media / Ανθή Βούλγαρη: «Είναι σοβαρό» - Θα κινηθεί νομικά για επεξεργασμένες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με το παιδί της

«Φαντάσου τι μπορεί να είχε γίνει αν είχα δείξει το πρόσωπο του μωρού, τι θα γινόταν και που θα μπορούσε να παίξει» ανέφερε μεταξύ άλλων η γνωστή δημοσιογράφος
THE LIFO TEAM
Eurovision 2026: «Δεν έχει θέση στο ράφι μου» - To Nemo επιστρέφει το τρόπαιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Ισραήλ

TV & Media / Eurovision 2026: «Δεν έχει θέση στο ράφι μου» - To Nemo επιστρέφει το τρόπαιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Ισραήλ

Το βίντεο και η ανάρτηση του νικητή της Eurovision 2024, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της EBU να επιτρέψει στο Ισραήλ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2026
THE LIFO TEAM
Αρναούτη για τροχαίο Παντελίδη: «Καρφώθηκε σίδερο στον πνεύμονα μου, έσπασαν τα πλευρά μου, ήμουν κατασφαγμένη»

TV & Media / Αρναούτη για τροχαίο Παντελίδη: «Καρφώθηκε σίδερο στον πνεύμονα μου, έσπασαν τα πλευρά μου, ήμουν κατασφαγμένη»

«Βγήκε μία απόφαση που ήταν κατάφωρα άδικη» ξεκαθαρίζει στις πρώτες της δηλώσεις μετά την εκδίκαση της υπόθεσης των αποζημιώσεων για το τροχαίο δυστύχημα
LIFO NEWSROOM
Η Paramount καταθέτει νέα ανταγωνιστική προσφορά για τη Warner Bros Discovery

TV & Media / Η Paramount καταθέτει νέα ανταγωνιστική προσφορά για τη Warner Bros Discovery

Η εταιρεία ανέφερε ότι η πρότασή της αποτελεί «ανώτερη εναλλακτική» συγκριτικά με αυτήν της Netflix, προσφέροντας περισσότερα μετρητά άμεσα στους μετόχους και μεγαλύτερες πιθανότητες έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές
LIFO NEWSROOM