Αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την εξουσία και να δίνουν φωνή στους πολίτες, ειδικά όταν καταγγέλλουν επώνυμα φαινόμενα κρατικής αυθαιρεσίας, επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή εξώδικα προς εφημερίδες.

 

Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα εξώδικα προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το «Documento». Σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, 22 αστυνομικοί τους έστειλαν εξώδικο έπειτα από τη συνέντευξη ενός άνδρα που κατήγγειλε βασανισμό στη ΓΑΔΑ, μετά τη σύλληψη του έπειτα από τα επεισόδια στη Ν. Σμύρνη. Καταγγελία που δημοσίευσε και το Documento.

 

Στην ανακοίνωση, η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι χρέος της ΕΛ.ΑΣ. και της εποπτεύουσας πολιτικής ηγεσίας είναι «να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις επώνυμες καταγγελίες και όχι αστυνομικοί με εξώδικα να εγκαλούν εφημερίδες επειδή τις δημοσίευσαν, ούτε να υποδεικνύουν στους δημοσιογράφους πως να κάνουν τη δουλειά τους».

 

Παράλληλα η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα αστυνομικά όργανα, πριν κάνουν υποδείξεις για την δημοσιογραφική δεοντολογία «θα ήταν καλύτερο να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι απομονώνουν και καταδικάζουν απερίφραστα τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας».