Η trans ακτιβίστρια Βανέσα Βενέτη που εμφανίστηκε στο χθεσινό επεισόδιο Game of Chefs, μίλησε για τις διακρίσεις σε ατομικό αλλά και εργασιακό επίπεδο, στις οποίες υπόκεινται άτομα της κοινότητας. 

 

Κοιτάζοντας τον φακό, η 46χρονη, σήμερα, αρθρογράφος, δήλωσε πως έχει να δει την κόρη της πολλά χρόνια: «Έχω ένα παιδί, είναι δέκα χρονών, και δεν μπορώ να δω το παιδί μου εδώ και τέσσερα χρόνια γιατί είμαι τρανς». «Ακτιβιστικά φωνάζω ότι τα τρανς άτομα είμαστε όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι». 

 

«Την πρώην σύζυγό μου την είχα ερωτευτεί, δεν ήταν ότι το έκανα για να κρυφτώ μέσα από έναν γάμο. Την αγαπούσα, παντρευτήκαμε, ήρθε το παιδί (...) Για κάποιους ανθρώπους που χάνουμε από τη ζωή μας έρχονται πολλοί άλλοι που είναι δίπλα μας με την αλήθεια μας». 

 

Υπογραμμίζοντας την σημασία της τρανς ορατότητας, η Βανέσα Βενέτη είπε πως είχε μιλήσει στην κόρη της για την φυλομετάβαση σε μικρότερη ηλικία: «Έχω μια κόρη που είναι δέκα χρονών, της έχω μιλήσει για το transition, για την ταυτότητα του φύλου μου».

 

Πλέον όμως έχει διακοπεί η επικοινωνία και δεν την βλέπει καθόλου «εδώ και τέσσερα χρόνια που έχω ξεκινήσει την φυλομετάβαση, μόνο και μόνο γιατί είμαι trans. Ανυπομονώ να την ξαναδώ, ζω για κείνη, δεν ζω για μένα»

 

«Γνωρίζει για την μετάβασή σου;» την ρώτησαν οι σεφ. 

«Της είχα μιλήσει, όταν ήταν έξι χρονών»

«Με ποιον τρόπο της είχες μιλήσει;»

«Της το είχα πει σαν παραμυθάκι, ότι σε κάποιους ανθρώπους που είναι στεναχωρημένοι όταν έχουν γεννηθεί σαν αγοράκια ενώ μέσα τους αισθάνονται κοριτσάκια, πηγαίνει η τίνκερμπελ που είναι η αγαπημένη μας νεράιδα και τους ρίχνει μια μαγική νεραϊδόσκονη, και σιγά σιγά αυτοί οι άνθρωποι γίνονται κοριτσάκια.»

«Τι σου είπε λοιπόν η μικρή;»

«Καλύτερα θα ναι να είσαι κι εσύ κοριτσάκι. Για τα παιδιά είναι απλό.»

 

Κλείνοντας, έκανε αναφορά στους εργασιακούς αποκλεισμούς των trans ατόμων, σχολιάζοντας για την αγορά εργασίας ότι «πολλές φορές τα αυτονόητα δεν είναι αυτονόητα».