Netflix: Ο ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος έγινε Co-CEO - Από ένα βίντεο κλαμπ της Αριζόνα, στην κορυφή

Netflix: Ο ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος έγινε Co-CEO - Από ένα βίντεο κλαμπ της Αριζόνα, στην κορυφή Facebook Twitter
0

Ο ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος, μέχρι χθες υπεύθυνος περιεχομένου στο Netflix, πήρε προαγωγή και αναλαμβάνει τη θέση του Co-CEO στην κορυφαία συνδρομητική πλατφόρμα του κόσμου. 

Το μεγαλοστέλεχος και επιχειρηματίας με εμπειρία 20 χρόνων ετών στην εταιρεία, προαλείφεται για να διαδεχτεί στο μέλλον τον ιδρυτή της Netflix, Ριντ Χάστινγκς, σε μία περίοδο που αναμένεται επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης νέων συνδρομητών και οι μετοχές της εταιρείας έχουν πέσει κατά 9,5%.

Η πλατφόρμα έχει περίπου 195 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο και μέχρι τον Σεπτέμβριο εκτιμά πως θα έχουν προστεθεί ακόμα 2,5 εκατομμύρια. Ο 56χρονος Θίοντορ «Τεντ» Σαράντος Τζούνιορ, επιβλέπει έναν ετήσιο προϋπολογισμό 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπό την καθοδήγησή του η εταιρεία βρέθηκε να μετρά 54 υποψηφιότητες για Emmy μόνο μέσα στο 2016.

Netflix: Ο ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος έγινε Co-CEO - Από ένα βίντεο κλαμπ της Αριζόνα, στην κορυφή Facebook Twitter

Γεννήθηκε το 1964 στην Αριζόνα και ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν ηλεκτρολόγος και η μητέρα του ασχολείτο με τα οικιακά. Ο παππούς του από την μεριά του πατέρα του, είχε μεταναστεύσει από τη Σάμο στις ΗΠΑ σε πολύ μικρή ηλικία, και ήταν αυτός άλλαξε το επώνυμό από «Καρυωτάκης» σε «Σαράντος». 

Ενώ ακόμα έγραφε για την σχολική του εφημερίδα, ο Τεντ Σαράντος συνάντησε τον ηθοποιό Εντ Άσνερ όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε το Φίνιξ για μία συνάντηση της Screen Actors Guild. Ο Άσνερ σύστησε τον μαθητή σε στελέχη της βιομηχανίας του θεάματος για μελλοντικές συνεντεύξεις και τελικά ο μικρός Τεντ κατάφερε να συνδυάσει τα ενδιαφέροντά του για ψυχαγωγία, δημοσιογραφία και πολιτική. 

Φοίτησε στο πολιτειακό κολέγιο του Γκλέντεϊλ και στη συνέχεια δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αλλά τελικά άφησε το κολέγιο για να αναλάβει τη διεύθυνση ενός βίντεο κλαμπ στο οποίο εργαζόταν από το λύκειο, στην αλυσίδα Arizona Video Cassettes West.

Γρήγορα εξελίχθηκε και, από το 1983 έως το 1988, ο Σαράντος ήταν υπεύθυνος για οχτώ βίντεο κλαμπ της αλυσίδας. Στη συνέχεια ανέλαβε Διευθυντής Πωλήσεων σε έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς των ΗΠΑ, την East Texas Distributors (ETD).

Netflix: Ο ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος έγινε Co-CEO - Από ένα βίντεο κλαμπ της Αριζόνα, στην κορυφή Facebook Twitter

Ως τον Μάρτιο του 2000, ο Σαράντος είχε φτάσει στην θέση του αντιπροέδρου Προϊόντων και Εμπορευμάτων για την αλυσίδα Video City/West Coast Video με περίπου 500 φυσικά καταστήματα. Από τη θέση αυτή ανέλαβε και τις διαπραγματεύσεις και για την μετεγγραφή των ταινιών που διαχειριζόταν η εταιρεία από το φορμάτ VHS σε DVD. 

Στο Netflix

 

Μετά από μία συνάντηση με τον CEO της Netflix το 1999, o Σαράντος πήρε τελικά την μεγάλη απόφαση που θα καθόριζε την καριέρα για τα επόμενα 20 χρόνια και το 2000 υπέγραψε με την Netflix. Μεταξύ άλλων, ανέλαβε να «στήσει» τον πρώτο κύκλο πρωτογενούς προγράμματος του Netflix, ξεκινώντας με το Lilyhammer και στη συνέχεια με την σειρά House of Cards του David Fincher, αγοράζοντας τα δικαιώματα για 100 εκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2011.

Ο Σαράντος ανέπτυξε το σύγχρονο επιχειρησιακό μοντέλο του Netflix με αγορά πολλαπλών σεζόν από δημοφιλή σόου, κρατώντας τις διαφημίσεις εκτός πλατφόρμας και επιμένοντας στον συνδρομητικό χαρακτήρα του μέσου. Η ομάδα του χρησιμοποιεί ακόμα και αλγορίθμους για να προβλέψει κατά πόσο μία σειρά θα έχει απήχηση στην βάση των συνδρομητών. 

Ο Ριντ Χάστινγκς είχε ιδρύσει το Netflix το 1997 και αρχικά πουλούσε και δάνειζε DVD μέσω ταχυδρομείου. Έναν χρόνο αργότερα, ο Χάστινγκς εστίασε στον δανεισμό ταινιών. Η πρώτη μεγάλη επέκταση της εταιρείας ήρθε το 2007 με την τεχνολογία streaming, αλλά ο Χάστινγκς διατήρησε και τις υπηρεσίες δανεισμού DVD και Blu-Ray. 

To 2010 η εταιρεία έκανε το δεύτερο μεγάλο βήμα, με την επέκταση του streaming εκτός ΗΠΑ, στον γειτονικό Καναδά. Ακολούθησε η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική και το 2013, παρουσίασε την πρώτη της σειρά, το House of Cards. Και τα υπόλοιπα «είναι ιστορία». 

Ο Σαράντος θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για το περιεχόμενο των εκπομπών και ταινιών στην διαδικτυακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Άλλωστε ο Χάστινγκς ξεκαθάρισε με ανάρτησή του ότι δεν σχεδιάζει να απομακρυνθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα. «Είμαι ενθουσιασμένος που θα μείνω στη Netflix για την επόμενη δεκαετία», έγραψε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε όσους προεξοφλούσαν μια άμεση αποχώρησή του.

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM