To YouTube κατέβασε φιλμ του Μάικλ Μουρ κατά των «ιερών αγελάδων του περιβαλλοντικού κινήματος»

To YouTube κατέβασε φιλμ του Μάικλ Μουρ κατά των «ιερών αγελάδων του περιβαλλοντικού κινήματος» Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Το YouTube κατέβασε το αμφιλεγόμενο φιλμ Planet of the Humans (Πλανήτης των Ανθρώπων) παραγωγής του Μάικλ Μουρ, για εμβόλιμο υλικό μερικών δευτερολέπτων, αλλά οι δημιουργοί κάνουν λόγο για πολιτική λογοκρισία.

Ένας Βρετανός περιβαλλοντικός φωτογράφος, διαμαρτυρήθηκε για την χρήση δικών του πλάνων στο ντοκιμαντέρ, επειδή, όπως είπε, διαφωνούσε με το πλαίσιο και το περιεχόμενο του φιλμ, με αντικείμενο «σκιώδεις σχέσεις» περιβαλλοντικών οργανώσεων με «πράσινους καπιταλιστές».

Ενώ πολλοί κλιματικοί επιστήμονες και ακτιβιστές χαρακτηρίζουν ανακριβές και παραπλανητικό το ντοκιμαντέρ, οι δημιουργοί του απαντούν ότι δεν καταπάτησαν τα πνευματικά δικαιώματα του φωτογράφου Τόμπι Σμιθ, κατηγορώντας τους επικριτές τους για πολιτικά υποκινούμενη λογοκρισία. 

Ο Σμιθ υπέβαλε το αίτημά του στο YouTube στις 23 Μαΐου, όταν διαπίστωσε πως το "Planet of the Humans" περιείχε μερικά δευτερόλεπτα υλικού από το το δικό του πρότζεκτ Rare Earthenware για τα σπάνια μέταλλα στο εσωτερικό της Μογγολίας.

Ο Σμιθ, που έχει στο παρελθόν εργαστεί πάνω σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, υποστήριξε πως δεν ήθελε η δουλειά του να συσχετιστεί με κάτι που διαφωνούσε. «Πήγα απευθείας στο Youtube αντί να προσεγγίσω τους δημιουργούς, επειδή δεν με ενδιέφερε να διαπραγματευτώ. Δεν υποστηρίζω το ντοκιμαντέρ, δεν συμφωνώ με το μήνυμά του και δεν μου αρέσει η παραπλανητική χρήση στοιχείων»

Ο σκηνοθέτης Τζεφ Γκιμπς είπε πως ήταν σε επαφές με το YouTube για να επιλύσουν το ζήτημα και να αναρτήσουν εκ νέου το φιλμ το συντομότερο δυνατό. 

«Η προσπάθεια να κατεβάσουν το έργο μας και να παρεμποδίσουν το κοινό από το να το δει, είναι μία πράξη κραυγαλέας λογοκρισίας από πολιτικούς πολέμιους του Planet of the Humans. Πρόκειται για εσφαλμένη χρήση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων για να αφαιρέσουν ένα φιλμ, το οποίο άνοιξε μια σοβαρή συζήτηση για το πως κομμάτια του περιβαλλοντικού κινήματος συναλλάσσονται με την Wall Street και τους λεγόμενους «πράσινους καπιταλιστές». Δεν υπάρχει η παραμικρή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στο φιλμ μου. Είναι ακόμα μια απόπειρα από όσους εναντιώνονται, να καταπνίξουν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου». 

Πριν κατέβει από την πλατφόρμα, το Planet of the Humans είχαν δει περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στον μήνα που μεσολάβησε από την «πρεμιέρα» του στο YouTube. Στην περιγραφή του φιλμ, οι δημιουργοί λένε πως πρόκειται για μία κατά μέτωπον επίθεση στις «ιερές αγελάδες του περιβαλλοντικού κινήματος». 

«Βετεράνοι» του χώρου, διανοητές και διοργανωτές πρωτοβουλιών για το Κλίμα, όπως οι Bill McKibben και George Monbiot, επισημαίνουν πως το φιλμ παρουσιάζει εσφαλμένα στοιχεία με παλιά πλάνα, προωθώντας αβάσιμους μύθους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες που διασπείρει η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Ο Μάικλ Μαν, ειδικός επιστήμονας για το Κλίμα σχολίασε πως η ομάδα πίσω από το φιλμ, ζημιώνει με το έργο της τους ανθρώπους και τον πλανήτη με αλλοιωμένα στοιχεία, μισές αλήθειες και ψέματα

Στο επίσημο κανάλι του Μουρ στο YouTube για την ώρα ο σύνδεσμος δεν λειτουργεί ενώ το βίντεο είναι απενεργοποιημένο και από την επίσημη ιστοσελίδα του Planet of Humans. Το μόνο που μπορεί να δει κανείς για την ώρα είναι τα τρέιλερ. 

 
TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM