Υπόθεση Novartis: «Σαράφης» και «Κελέση» αντιδρούν στη δια ζώσης εξέτασή τους

Υπόθεση Novartis: «Σαράφης» και «Κελέση» αντιδρούν στη δια ζώσης εξέτασή τους Facebook Twitter
0

Επιστολή στο τμήμα προστασίας μαρτύρων της Αστυνομίας έστειλαν οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη εξέτασή τους από την προανακριτική της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Novartis.

Ειδικότερα, αντιρρήσεις για την δια ζώσης εξέτασης τους από την Προανακριτική Επιτροπή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, φέρονται να προβάλλουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δια επιστολών τους προς την αρμόδια υποδιεύθυνση προστατευόμενων μαρτύρων της ΓΑΔΑ, η οποία διαβιβάστηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρείο της Προανακριτικής, ο μεν «Μάξιμος Σαράφης» ζητάει να καταθέσει με τεχνικά μέσα, πιθανότατα με αλλοιωμένη φωνή από διαφορετική αίθουσα, ενώ η «Αικατερίνη Κελέση» αρνείται πλήρως την εξέταση της.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν ότι ο αποκαλούμενος Σαράφης επικαλείται φόβο διαρροής της πραγματικής τους ταυτότητας, αντίποινα και κίνδυνο της ζωής του και της οικογένειάς του και υποστηρίζοντας ότι στις 4/12/2019 ενώπιων του αντεισαγγελέα του Α.Π. Λάμπρου Σοφουλάκη κατέθεσε με μέτρα προστασίας και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, ζητάει να εξεταστεί από την Προανακριτική με ηλεκτρονικά μέσα βάσει του άρθρου 9 παρ. 3. του ν.2928/2001.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αικατερίνη Κελέση αντίστοιχα, ζητά την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρας, επικαλούμενη ευρωπαϊκή οδηγία (σ.σ. αρ. 16 - 2019/1937) περί υποχρέωσης της εμπιστευτικότητας, ενώ κοινοποιεί την επιστολή της προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι αντιρρήσεις τους θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί στις 15:00 το μεσημέρι και κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες για την επικείμενη εξέταση των κρίσιμων μαρτύρων.

Πηγές της Προανακριτικής πάντως είχαν επισημάνει προ ημερών ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την εξέτασή τους. Δεδομένου, δε, ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν αρμοδιότητες εισαγγελέα, ύστατο μέτρο συνιστά η βίαιη προσαγωγή.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ